Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanada “Proud Boys”u “terörist” ilan etti

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Bill Blair Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kanada hükümetinin, El Kaide üyeleri ve IŞİD’in yanı sıra aşırı sağcı bir grup olan Proud Boys’u da “terörist örgütler” listesine eklediğini söyledi.

Kanada, Proud Boys’u bir terör örgütü olarak tanımlayan dünyadaki ilk ülke oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yasaları şu anda “terörist örgütler” listesini  “yabancı” kuruluşlarla sınırlıyor, ancak İç Güvenlik Bakanlığı şiddet içeren beyaz üstünlüğü örgütlenmelerin “anavatandaki en kalıcı ve ölümcül tehdit” olduğu konusunda uyardı.

ABD Kongresi’ni bastılar

Proud Boys üyeleri, Seçim Kurulunun Başkan joe Biden için sayımını engellemek amacıyla, eski Başkan Trump’ı desteklemek için 6 Ocak’ta ABD Kongre Binası kuşatmasına katılan grupların önünde geliyordu.

Eski Başkan Trump şu anda, Kongre Binası kuşatmasını kışkırttığı gerekçesiyle azil sürecinde.

Trump onları savunmuştu

Eski başkan, 3 Kasım seçimi öncesi Eylül ayında Biden ile yaptığı bir canlı yayında, Proud Boys grubunu kınamayı reddetmişti. Trump, yoğun eleştirilerin ardından yayından iki gün  sonra grubu kesin bir şekilde kınadığını söyledi.

Kanada’da aşırı sağ şiddeti arttı

Associated Press’in (AP) haberine göre Kanada hükümeti brifing materyallerinde, “Grup ve üyeleri, ideolojilerine ve siyasi inançlarına karşı olduklarını düşündükleri kişilere karşı açıkça teşvik etti, planladı ve şiddet eylemleri gerçekleştirdi” dedi.

Kanadalı bakan, “ABD başkanlık seçimleri sonrasında” Kanada’nın Proud Boys da dahil olmak üzere çeşitli aşırılık yanlısı gruplardan artan şiddet olaylarına tanık olduğunu ekledi.

Proud Boys hakkında bilinenler

Proud Boys (Gururlu Çocuklar) örgütlenmesi Eylül 2016’da, beyaz milliyetçi Richard B. Spencer‘ın bir zamanlar genel yayın yönetmeni olarak görev yaptığı aşırı sağ yayın organı Taki’s Magazine’in web sitesinde başlatıldı.

2016 yılında Vice Media kurucu ortağı ve eski yorumcu Gavin McInnes önderliğinde aşırı sağ Taki’s Magazine dergisinde örgütlendi.

Proud Boys alternatif sağın bir parçası olarak ortaya çıksa da McInnes, 2017’nin başlarında bu hareketten uzaklaştı.

Yeniden markalaşma çabası, beyaz üstünlükçü “Sağ’ı Birleştir” mitinginin ardından yoğunlaştı. [

Afro-Kübalı Enrique Tarrio, 2018’in sonlarında grubun başkanı oldu.

Eski bir federal savcıya ve 2014 federal mahkeme tutanaklarına göre, Tarrio daha önce hem federal hem de yerel kolluk kuvvetlerine muhbir olarak hizmet etmişti.

İnandıkları komplo teorileri neler?

Uluslararası Terörle Mücadele Merkezi’ne göre, grup erkeklerin ve Batı kültürünün kuşatma altında olduğuna, beyazların soykırıma uğratılacağı yönündeki komplo teorilerine inanıyor.

The Daily Beast’e göre, grup resmi olarak beyaz üstünlüğünü reddetse de, “üyeler yine de birçok ırkçı etkinlikte yer aldı”.

Proud Boys şiddeti yüceltiyor ve Southern Poverty Law Center (SPLC) grubu “alternatif sağ dövüş kulübü” olarak adlandırıyor.

Grup, Facebook, Instagram ve Twitter gibi çok sayıda sosyal ağı ve YouTube tarafından yasaklandı.

Grubun ismi nereden geliyor?

Grubun ismi orijinal olarak Disney’in 1992 filmi Aladdin için yaratılan, “Proud of Your Boy” (Çocuğunla gurur duy) şarkısından geliyor.

Şarkıda Aladdin karakteri, kötü bir oğul olduğu için annesinden özür diler ve onu gururlandıracağına söz verir. McInnes bunu Aladdin’in çocuk olduğu için özür dilemesi olarak yorumluyor.

Şarkının “sahte, mütevazı ve kendine hizmet eden” sözleri, grup arasında ana tema haline geldi.

Exit mobile version