Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye illegal geri getirmelerde lider

Özgürlük Evi (Freedom House) Araştırma Direktörü Nate Schenkkan, Türkiye’ye insan hakkı ihlalleri konusunda ağır eleştirilerde bulundu. Yabancı ülkelerden kendi vatandaşlarını illegal şekilde geri getirdiğine dikkat çeken Schenkkan, iktidarın özellikle mali, siyasi ve insani yardıma muhtaç olan ülkelerin durumunu, baskı aracı olarak kullandığını belirtti.

İnsan hakları ve özgürlükler konusundaki yazılarıyla ön planan çıkan Arnavutluk merkezli “exit.albania” haber sitesi, AKP’ hükumetinin birçok ülkede resmi iade işlemleri dışında uyguladığı illegal “geri getirmeleri” sayfalarına taşıdı.

Özgürlük Evi (Freedom House) Araştırma Direktörü Nate Schenkkan, Türkiye’yi, yabancı ülkelerden kendi vatandaşlarını yasal yollar dışında ‘illegal şekilde’ geri getirme konusunda dünya lideri olarak tanımlıyor.

Schenkkan, AKP hükumetinin, bu gayri yasal yolu özellikle Türkiye’nin mali, siyasi ve insani yardımına muhtaç olduğu ülkelerde uyguladığını belirtiyor. Bu uygulama özellikle 2016’dan beri Hizmet Hareketi mensuplarına karşı kullanılıyor.

Arnavutluk merkezli “exit.albania” haber sitesi, Balkanlarda Arnavutluk ve Kosova’dan 10 Hizmet Hareketi mensubunun son yıllarda Türkiye’ye yasal yollara başvurulmadan ve hukuki süreç işletilmeden bu şekilde gönderildiğini hatırlattı.

Haber sitesi, Türkiye’ye illegal yollardan götürülen Hizmet hareketi mensuplarının ülkeye varışlarında yasal hukuki süreçler tam olarak işletilmeden hapse atıldığını kaydetti. Son olarak Arnavutluk’ta Türk vatandaşı Harun Çelik, 1 Ocak’ta iltica talebinde bulunmasına rağmen Türkiye’ye gönderilmişti.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Avrupa Birliği delegasyonu, Harun Çelik’in yasal prosedürler işletilmeden ve Arnavutluk’un yasal sorumlulukları hiçe sayılarak geri gönderilmesine tepki göstermişti.

Çelik’le birlikte seyahat eden Selami Şimşek adlı Türk vatandaşı da aylardır Arnavutluk’ta tutuluyor ve Tiran yönetiminin bu kişiyi de illegal yollardan Türkiye’ye vermesinden korkuluyor.

Selami Şimşek de Çelik gibi Arnavutluk yönetimine Türkiye’ye gönderilmesi halinde hayatının tehlikede olacağını belirterek iltica talebinde bulundu ancak mahkeme talebi kabul etmedi. Şimşek, kararı bir üst mahkemeye götürdü.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir raporda, Arnavutluk hükumeti, “ülkeler arası insan kaçırmalar ve Türk vatandaşlarının zorla geri gönderilmesine” suç ortağı olmakla ve Türkiye ile “gizli” anlaşmalara taraf olmakla suçlanmıştı.

Exit mobile version