Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“STK’lere kayyım atamak Anayasa’ya aykırı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “Kitle İmha Silahlarının Önlenmesi Hakkında Kanun” teklifine tepki gösterdi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kanun teklifi kapsamında derneklerin faaliyetlerinin kısıtlanması ile İçişleri Bakanlığınca yöneticilerinin görevden alınması ve yerlerine kayyım atanmasının kolaylaştırılması hakkında “Derneklere, sivil toplum örgütlerine kayyım atamak, faaliyetlerini kısıtlamak Anayasa’ya aykırıdır. Bu kanunla insan hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri çalışamaz hale getirilecek” dedi.

TIKLAYIN – STK’lere kayyım atama yetkisi veren madde kabul edildi

“AB standartlarından geri gidiyoruz”

Çakırözer, sözlerine “Bir yandan ‘Hukuk reformu yapacağız, bizim yerimiz Avrupa’ diyoruz. Bir yandan tam üyesi olmak istediğimiz Avrupa Birliği (AB) standartlarından geri gidiyoruz” ifadeleriyle devam etti:

“Sivil toplumun faaliyetlerini kısıtlayarak atacağınız hiçbir adım reform olmaz.

“Bu teklifte 43 madde var. Sadece altısı kitlesel imha silahlarının finansmanını önlemeye yönelik. Ama derneklerin faaliyetlerini kısmak, sivil toplumu susturmak için getirilen madde sayısı daha fazla.

“Yani hedefiniz aslında kitle imha silahları değil, hepimizin insan haklarını savunmak için çalışan dernekler ve sivil toplum örgütleri.

“Dernekler yasası geri geliyor”

“Değiştirmekle övündüğünüz dernekler yasasını geri getiriyorsunuz. Hem de sivil topluma yönelik daha ağır kısıtlamalarla. Bugün temel hak ve özgürlüklerimizi savunan insan hakları savunucularını, basın özgürlüğü, kadın hakları, çevre, LGBTİ+ hakları savunucularını kendi iktidarınız karşısında risk olarak görüyor olabilirsiniz.

“Yol yakınken gelin hak ve özgürlükleri kısıtlayacak düzenlemeleri bu kanun teklifinden çıkaralım.

“Türkiye dünyada insani özgürlükler sıralamasında 162 ülke arasında 119’uncu. Hukukun üstünlüğü bağlamında 128 ülke arasında 107’nci.

“Bu kanun bu hâliyle geçerse bu istatistikler düzelmeyecek, tam tersine geriye gidecektir.”

“Yasamanın kalitesi her gün düşüyor”

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yasamanın kalitesi her geçen gün düşürülüyor ve yürütmenin yetkisi artırılıyor. Bunun son örneğine Adalet Komisyonu’nda şahit olduk. Teklif, yasalaşırsa AB’den iyice uzaklaşacağız” dedi.

(

Exit mobile version