Türkiye ile Katar arasında gerçekleştirilen ve tepki çeken satış anlaşmalarının ardından CHP milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilip Katar ortaklı BMC’ye devrini gündeme getirmesi akıllara “Milli Tank” projesini getirdi. 2020’de üretimine başlanacağı yönünde açıklamalar yapılan Altay’ın akıbeti halen belirsiz.
Eski Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Milli Tank Altay’ın motorunun da yerli olmasını planladık. Tank seri üretimine 2019 sonu 2020 başında başlayacağız” açıklamasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen projeye ilişkin bir ilerleme sağlanamadı.
Cumhuriyet’in haberine göre tank üretiminde kullanılacak motor, şanzıman ve zırh gibi en önemli bileşenlerin temininde bile bir adım atılmış değil.
Kısa süre önce Defence News’e konuşan bir yetkili, “Bu program, motor, şanzıman ve zırh gibi önemli bileşenlere erişimin başarısız olması nedeniyle büyük gecikmelerle karşılaştı. Seri üretime başlama tarihi verebilecek durumda değilim. Tek bildiğim, onu ilerletmek için çok uğraştığımız” demişti.
İktisatçı yazar Mustafa Sönmez, projeyle ilgili sosyal medya hesabından “İşin özü şu: Tank projesi tam bir fiyasko. Koç yerine yandaş BMC’ye iş verilmeye kalkılmış ama BMC, ehil olmadığı için iki yıldır çivi bile çakılmamış. Sakarya’ya adımını bile atmamış. Sözleşme, işletme hakkı devri falan hepsi kağıt üstünde. Erdoğan fiyaskoyu tabii ki itiraf edemiyor” demişti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan bütçe görüşmeleri sırasında ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Altay Tankı’nın seri üretime geçilmesi için Alman makamlarının BMC ile Alman firmalarının yaptığı alt anlaşmalara onay vermesi için beklendiğini söylemişti.