Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mansur Yavaş: Bunun adı ‘Şişme Dinocan’, Ankara’nın kültürüyle ne alakası var?

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin Aralık ayı ilk toplantısı, ABB Meclisi’nin AKP’li üyeleri salondan ayrılınca yeter sayı olmadığı gerekçesiyle ertelendi.

Toplantının sabote edildiğini söyleyen ABB Başkanı Mansur Yavaş, salondan ayrılanlara tepki göstererek, “Yalanlarının ortaya çıkmasından korkuyorlar. Yanıtlarımı tüm Türkiye’nin duymasını sağlayacağım” dedi.

Yavaş, AKP’li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin önergesini, “Süresi içinde verilmedi” gerekçesiyle kabul etmedi. Süresi içinde sunmadığı gerekçesiyle önergesi reddedilen AKP’li Murat Köse ısrarla önergeyi okumak isteyince mikrofonu kapatıldı. AKP’liler tepkilerini masalara vurarak gösterirken Mansur Yavaş, “Masaya çıkıp tepinin isterseniz” dedi.

Melih Gökçek dönemine ilişkin ayrıntılı bilgiler veren Yavaş, “Bize heykel belediyeciliği yapıyor diyenler, kentin dört bir tarafında heykel yapıyor. Gökçek döneminde yapılan bu eserin adı ‘Şişme Dinocan’. Bunun Ankara halkının tarihi ve kültürüyle ne alakası var” dedi.

GÖKÇEK DÖNEMİNİN PROJELERİNİ ELEŞTİRDİ

AKP ve MHP’li meclis üyelerinin, çoğunluğa dayanarak bir şeyler yaptıklarını belirten Mansur Yavaş, “Bu toplantının da yapılmasını istemiyorlar. Ama sunumumu tüm Türkiye’nin duymasını sağlayacağım” dedi. Yavaş, ABB Meclis Toplantısı’nda okuyamadığı sunumunu, bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Mansur Yavaş’ın açıklamlarından satır başları şöyle:

HEYKEL BELEDİYECİLİĞİ

“Gökkuşağı, Samanyolu projeleri, hepsi çöplük. Bizden bunları bekliyorlar. Çubuk Barajı’nda yapılmış ahşap heykellerle dalga geçiyorlar. Yirmi yıldır belediye bünyesinde çalışan bir sanatkar yaptı bunları. Maaşı dışında beş kuruş para almadı. Kendileri Çin’den heykel getirdiği için bizden de onu bekliyorlar ama biz bunu yapmadık. Covid-19 salgınında yaşamını yitiren sağlık çalışanları için anıt yarışması düzenleyeceğimizi açıkladık. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve diğer meslek odalarından jüri istedik. Bir de Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için bir anıt yapmayı planlıyoruz. Bunlar için harcamayı düşündüğümüz parayla, ‘Heykel belediyeciliği’ diye dalga geçtiler.”

“Ahşap çalışmalarına 1 buçuk milyon harcadığımızı söylüyorlar. Maliyetini söylüyorum; sıfır. Belediyede çalışan, maaşından başka geliri olmayan bir arkadaşımız yaptı.”

“‘Heykel belediyeciliği’ diyorlar. Heykel belediyeciliğini kim yaptı, Mamak Belediye Başkanı olsaydı döner heykelini soracaktım. Ankara’nın tarihi ve kültürüyle alakası olmayan heykeller diktiler, bir de sanatçılarımızın yaptıkları heykellere laf ediyorlar. Genelkurmay Kavşağı’nda kol saati heykeli vardı. İnşallah bir gün onu neden oraya koyduklarını birileri sorar. Gökçek döneminde yapılan metal robot heykelinin güncel değeri 2,1 milyon TL. Toplam 17 milyon TL harcanan heykeller var. Işıklı palmiye heykeline 400 bin TL vermişler. 2013 yılında 360 bin TL’ye kol saati heykeli alınmış. Bizi heykel belediyeciliğiyle suçlayanlara soruyorum, ‘Heykel belediyeciliğini yapan kim?’… Sanat deyince plastik, şişme heykelleri anlıyorlar.”

TEKİ 63 BİN TL’YE SARKIK HİMALAYA BİTKİSİ

“Mevut refüjleri yıkıp toprak doldurup ağaç dikmişler. Olduğu gibi saksısıyla ağaç dikip ziyan etmişler. İthal edilen ağaçların güncel maliyeti 3 milyar TL. Sarkık Himalaya Bitkisi’nin faturası var ama itiraz ediyor, ‘Ben almadım’ diye. Teki 63 bin TL. Firma 1,5 TL’ye alıyor bir ay dolmadan 15 TL’ye satıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Mamak’ta spor salonu yapıyor. Mamak Belediyesi bu inşaatın önüne kendisi yapıyormuş gibi afiş asmış, Bakanlığın adı geçmiyor. Bakanlık da hemen üzerine yazı asmış, ‘Bu tesis Bakanlık tarafından yapılmaktadır’ diye.”

PARTİLİLERE YARDIM KOLİSİ

AKP Etimesgut İlçe Başkanlığı, ‘Kendi imkanlarımız ve Mamak Belediyesi’nin katkılarıyla yardım kolileri dağıtıyoruz’ diye paylaşım yapmış. Belediye imkanlarıyla kendi partililerine yardım kolileri dağıtıyorlar.

“ANKAPARK ANKARA’YA DEĞİL TÜRKİYE’YE ATILMIŞ EN BÜYÜK KAZIKTIR”

“Tüyü bitmemiş yetimin hakkının nasıl yendiğini bütün millet görüyor. Ankapark’ı açalım para boşa gitmesin diye hükümetle görüşeceğiz demiştik. 111 milyon lira zarar var Ankapark’ta şimdilik. Ankapark’ta ne teminat alınmış, ne sigorta yapılmış. Bugün yarın savcılığa vereceğiz ve rakamları açıklayacağız. Ankapark sadece Ankara’ya değil, Türkiye’ye atılmış en büyük kazıktır. Bu asrın yolsuzluğuna kim sahip çıkıyorsa o vebalin ortağıdır”

SOSYAL BELEDİYECİLİK

“Belediye darda olan kim varsa yanında olmuştur. Sosyal belediyecilikte tarih yazıyoruz. Şimdi korona olan herkesin kahvaltısı ve akşam yemeği evine gidiyor. 30 bin çocuğa aylık 10 GB internet yükleniyor okusun diye. Köylerde olan çocukların hepsine ücretsiz internet bağlanıyor. Biz aslında şunu yaptık, insanların birbirini görmeden iyilik yapmasını sağladık. Kaç kişinin su parası ödendi. Anlamadıkları şu; ‘Bir insan karşılığını almadan neden yardım etsin’ diyorlar.  ”

YOLSUZLUK

“”Murat Köse’ye ‘Kaç tane meclis üyeniz şirketlerde yolsuzluk yapmaktan mahkum oldu’ diye soracağım ama yüz yüze”

“İTFAİYEDE 25 YILDIR HİÇBİR ŞEY YAPILMAMIŞ”

“Ankara’nın en harap yeri itfaiyeydi. Çünkü 600 tane araç alıp, bunların 400’ünü başka yerlere göndermişler. Gelir gelmez insan sağlığı dedik, 300’e yakın itfaiyeci işe aldık. İtfaiyecilerin motivasyonunu hiçbir şekilde azaltmaya hakkınız yok. Bugüne kadar itfaiyeyle ilgili geç kaldınız diye bir şikayet gelmemiştir. İtfaiye istasyonlarını yeniliyoruz, 25 yıldır hiçbir şey yapmamışlar.”

BİSİKLET YOLU

“Şimdiye kadar yaptığımız bisiklet yolu 24 km. 25 yılda 0 metre bisiklet yolu yapılırsa, 100 yılda kaç kilometre yapılır? Ankara’da hiç yapılmadı diye, başka yerden örnek vermek ne demek? Türkiye’de ilk Bisiklet Meclisi bizde.”

SU BEDELİ

“Ankara halkını zengin edeceğiz, en büyük projemiz budur. “Yıllardır pahalı su satarak aldığınız paraları götürdünüz vatandaşa dağıttınız, dediniz ki ‘Biz yardımcı oluyoruz. Şimdi 10 tona kadar suyu sosyal destek alanlara 10 liraya verelim. 10 tona kadar olanlara da kademeli yapalım diyoruz. Başka türlü nasıl su tasarrufu yapacağız?”

“Mamak-Gölbaşı su hattının ihalesini gerçekleştirdik, 20 Kasım’da sözleşme imzalandı. Yer teslimi yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Yıllardır Mamak’ta sel olur, evleri su basar. Yapmadılar, gerek duymadılar. Evlerini su basan garibanlardı. Gelir gelmez buradaki altyapıyı değiştirmeye başladık.”

“SIFIR BORÇ”

“Merak edenlere söylüyorum, Ankara halkını sıfır lira borçlandırdık; daha 1 kuruş kredi kullanmadım”

İHALELER CANLI YAYINDA

“1000’den fazla ihaleyi canlı yayınladık; halk şimdi alıştı ‘nerede’ diye soruyor. Belediye şirketlerine eskiden ihale veriliyordu, onlar da başkalarına dağıtıyordu. Gelir gelmez genelge yayınladık, herkes ihaleleri canlı yayınlayacak diye. Yayınlanmayan 53 ihale hakkında Teftiş Kurulu’na inceleme talimatı verilmiştir. İhalelerin sosyal medyada yayınlanma oranı yüzde 95’tir.”

Exit mobile version