Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Johnson: Mutasyona uğrayan koronavirüs yüzde 70 daha bulaşıcı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Noel öncesi Covid-19 önlemlerini sıkılaştırdıklarını açıkladı.

Restoran ve barların kapalı olduğu başkent Londra ile İngiltere’nin doğu ve güneydoğusunda temel ürünlerin satılmadığı tüm mağazalar, spor salonları ve kuaförler de kapatılacak.

Johnson, başkent Londra dahil ülkenin güneydoğusunda son dönemdeki vaka artışlarının mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünden kaynaklandığını açıkladı.

Johnson, eldeki ilk verilere göre, tespit edilen bu yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti.

Johnson, ülkede daha hızlı yayılan koronavirüsün yeni bir türünün ortaya çıkmasının ardından Londra ve çevresinde kısıtlamaların daha sıkılaştırılmasına ve Noel’de ailelerin bir araya gelmesinin yasaklanmasına karar verildiğini duyurdu.

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Johnson, Londra ve çevresinde virüsün alınan önlemlere rağmen yayıldığını kaydetti.

Başbakan Johnson, yeni türün daha ölümcül olduğuna dair bir bilgi bulunmasa da diğer türden yüzde 70 daha hızlı yayıldığının belirtildiğini bildirdi.

Aşıların bu türe karşı daha az etkili olabileceğine dair de bir veri bulunmadığını aktaran Johnson, bu konudaki araştırmaların Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) iletildiğini söyledi.

İngiltere’de yeni önlemler


Londra’da Noel öncesi Covid-19 kısıtlamalarının sıkılaştırılacağını duyan halk mağazalara koştu – AA

Başbakan İngiltere’de şu ana kadar uygulanan üç kademeli bölgesel önlemler sistemine dördüncü bir kademenin eklendiği ve Londra, güneydoğu ve doğunun bu kademeye dahil edildiğini belirtti.

Yeni önlemlerin bugünden itibaren geçerli olacağını kaydeden Johnson, halihazırda restoran ve barların kapalı olduğu bu yerlerde temel ürünlerin satılmadığı tüm mağazalar, spor salonları ve kuaförlerin de kapatılacağını, istisnai durumlar dışında halkın evde kalmasının isteneceğini bildirdi.

Johnson, daha önce alınan Noel’de önlemlerin beş gün gevşetilmesi kararını da uygulamayacaklarını belirterek, “Noel konusunu tekrar ele almalıyız” dedi.

Johnson, Noel’de kısıtlamaların gevşetileceği yönünde geçen hafta yaptığı açıklamadan geri adım atmasının gerekçesini “bilimsel verilerin değişmesine” bağlayarak, “Bu yıl Noel farklı, çok farklı olacak; ancak gerçekçi olmalıyız.” diye konuştu.

Alınan önlemlerin ilk etapta 15 gün geçerli olacağı ve 30 Aralık’ta da gözden geçirileceği belirtildi.

Öte yandan, Londra’da iki hafta sürecek ve mağaza, spor salonu ve kuaförlerin kapatılacağı yeni tip koronavirüs kapsamında uygulanacak kısıtlamalar öncesinde mağazalar önünde kuyruklar oluştu.

Exit mobile version