Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hakim’in yolculuğu: “Her insan bir gün mülteci olabilir”

Kendi hâlinde genç bir bahçıvanın başına neler gelebilir? Hakim için yaşam, seyrinde ilerlerken 2011’de Suriye sokaklarının hareketlenmesiyle altüst olur. Dayatılan korku iklimi tüm ülkeyi sarar.

Fidanlığı gasp edilen ve ardından sokaktaki yaralılara yardım ettiği gerekçesiyle bir süre tutuklu kalıp işkence gören Hakim için artık Suriye’de yaşamak imkânsız hâle gelir. Genç adam, Lübnan, Ürdün, Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Avusturya, İsviçre üzerinden Fransa’nın Aix-en-Provence şehrine kadar uzanır.

Fabien Toulmé’nin gerçek kişilerden ve yaşanmış olaylardan esinlenerek üç ciltlik bir seriye dönüştürdüğü “Hakim’in Yolculuğu” okurla buluştu. Toulmé’nin yazıp resimlediği, Desen Yayınları’ndan çıkan kitabı Damla Kellecioğlu Türkçeye çevirdi.

Sanatçının, uzun araştırmalar sonucu ve yıllara yayılan ikili görüşmeleriyle şekillenen anlatısı, Suriye’deki savaş nedeniyle sahip olduğu her şeyi geride bırakıp, yasal yollar üzerinden daha ”yaşanabilir” bir hayat kurmaya çabalayan bir adamın mücadelesine odaklanıyor.

”Bunun benim başıma gelebileceği aklımdan bile geçmezdi. Anlıyorum ki her insan bir gün ‘mülteci’ olabilir… Bunun için ülkenin çökmesi yeterli. Ya sen de onunla birlikte çöküyorsun ya da çekip gidiyorsun.”

Serinin ilk kitabı ”Suriye’den Türkiye’ye”, Türkiye’den de bolca kareler içeriyor. Hakim’in 2013’ün Mart ayında, Amman üzerinden uçakla Antalya’ya gelmesiyle başlayan Türkiye serüveni; sırasıyla İstanbul ve İzmir şehirlerini de kapsayan bir güzergâhta, trajikomik durumlar eşliğinde veriliyor.

Fabien Toulmé hakkında

Çizer, yazar. 1980 doğumlu. Mühendislik okuduktan sonra Brezilya, Benin, Guyana ve Fransa gibi farklı ülkelerde yaşadı. Fransa’ya döndükten sonra Spirou gibi dergilerde çalışmaları yayımlandı. Otobiyografik özellikler gösteren “Beklediğim Sen Değildin” isimli grafik romanı 2019’da Baobab Yayınları tarafından yayımlandı.

Exit mobile version