Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Demirtaş kararına “Bizi bağlamaz” diyen Erdoğan, AİHM’ye 3 kez başvurdu

Selahattin Demirtaş için verilen ihlal kararını “AİHM kararları bizi bağlamaz” şeklinde değerlendiren AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, AİHM’e 3 kez başvurduğu ortaya çıktı. Erdoğan, okuduğu şiir nedeniyle aldığı 10 aylık hapis cezası, sicil kaydının temizlenmesi ve milletvekili seçilebilmek için AİHM’e başvurdu.

AİHM’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği hak ihlali kararını tanımayacağının sinyalini veren Erdoğan’ın eleştirdiği AİHM’nin kapısını daha önce 3 kez çaldığı ortaya çıktı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 4 yıldır Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında ihlal kararı vererek, tutukluluğuna son verilmesine hükmetti.

AİHM Büyük Daire, Demirtaş hakkında ifade özgürlüğü, özgürlük ve güvenlik hakkı, makul sürede yargılanma hakkı, seçme ve seçilme hakkı ile siyasi nedenlerle tutuklama kararı verildiği gerekçesiyle ilk kez AİHS’nin 18. maddesinden Türkiye’yi mahkûm etti. Daire, Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini de vurguladı. AİHM ayrıca Türkiye’nin 3 bin 500 Euro maddi, 25 bin Euro manevi tazminat ve 31 bin 900 Euro masraf ödemesine karar verdi. Demirtaş’ın avukatları Kobani olaylarından tutuklu yargılanan Demirtaş hakkında mahkemeye AİHM kararı nedeniyle tahliye talebinde bulunacak.

AİHM’nin Demirtaş hakkındaki kararı tartışılırken, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin MYK toplantısında kararı “İç hukuk yolları tüketilmeden bu kararı alıyorlar. Kendi adamlarını koruyorlar. Bu karar bizi bağlamaz” sözleriyle eleştirdi. Bugünkü grup toplantısında ise karara, “Bizim mahkemelerimizin yerine geçerek karar veremez. Bu adımlar siyasidir. Çifte standarttır, iki yüzlülüktür” dedi.

3 KEZ AİHM’E BAŞVURDU

“AİHM kararları bizi bağlamaz” sözleri Erdoğan’ın geçmişte Türk mahkemelerinde aldığı cezalara karşı AİHM nezdinde girdiği hukuk arayışlarını gündeme getirdi. Erdoğan, bugüne kadar AİHM’e 3 kez başvuruda bulundu. Erdoğan ilk başvurusunu 1997’de Siirt’te miting sırasında okuduğu şiir nedeniyle aldığı 10 aylık hapis cezası nedeniyle yaptı.  12 Aralık 1997 günü Siirt’te bir miting sırasında yaptığı konuşmada okuduğu şiir nedeniyle Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yargılanan Erdoğan “halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçundan 1 yıl hapis ve 860 milyon TL para cezasına çarptırıldı. Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi, Erdoğan’a iyi hal indirimi yaparak cezasını 10 ay hapis ve 177 milyon TL para cezasına indirdi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 24 Eylül 1998’de Erdoğan’ın cezasını onadı. Erdoğan bunun üzerine 1999 yılında AİHM’e başvurarak adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savundu.

SABIKA KAYDI SİLİNMEYİNCE SOLUĞU AİHM’DE ALDI

Pınarhisar Cezaevinde 1999 yılında 4 ay 10 gün hapis yatan Erdoğan, milletvekili adayı olabilmek amacıyla, adli sicil kaydının silinmesi için 2001’de Diyarbakır 3 No’lu DGM’ye başvurdu. Mahkeme, Erdoğan’ın başvurusuna olumsuz cevap verdi. Erdoğan, bunun üzerine bir üst mahkeme olan Diyarbakır 4 No’lu DGM’ye itirazda bulundu. Mahkeme, Erdoğan’ın sicil kaydının silinmesine karar verdi. Ancak dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun itirazı üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Diyarbakır 4 No’lu DGM’nin kararının “yok hükmünde” sayılmasına karar verdi. Avukatları 2002 yılında Erdoğan’ın sabıka kaydının silinmesini kabul etmeyen Yargıtay kararı aleyhinde AİHM’ye başvurdu. Erdoğan’ın avukatlarının AİHM’e sundukları dilekçede, kararın siyasi olduğu belirtilerek “Özgürlüklere kişiye özel sınırlama getirildiği ve hukuk dışı yollarla halkın iradesinin önüne geçilmesinin söz konusu olduğu” savunuldu.

HUKUKUMUZU SON NOKTASINA KADAR ARAYACAĞIZ

AKP Genel Başkanı Erdoğan, AİHM’e 3’ncü kez Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili olamayacağı yönündeki karar vermesi üzerine başvurdu. Eylül 2002’de AİHM’e başvuran Erdoğan, gazetecilerin o dönemde konuya ilişkin soruları üzerine şunları söyledi: “Hukukumuzu son noktasına kadar arama hakkını kullanacağız. Bu, Tayyip Erdoğan’ın özgürlük veya demokrasi mücadelesi olmaktan çıkmıştır. Bu, milletimizin özgürlük mücadelesidir. Bu konuda hukukumuzu son noktasına kadar arama hakkını kullanacağız. Bu mücadeleden ülkem mesafe alarak çıkacaktır.”

Erdoğan, 2003 yılında başbakan seçildikten sonra AİHM’e yaptığı bütün başvuruları geri çekti.

Exit mobile version