15 Temmuz’dan sonra işten çıkarılan DİSKİ çalışanları, işlerine iade edilmeleri talebiyle açtıkları davada İş Mahkemesi ile İstinaf Mahkemesi talepleri reddederken, AYM işten çıkarılmaların hak ihlali olduğuna karar verdi
AKP’nin “Allahın lütfu” diyerek fırsata çevirdiği 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamu kurumlarında çalışan binlerce işçi ve emekçi işten çıkarıldı. Diyarbakır Belediyesi ve Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde (DİSKİ) çalışan işçilerin de iş akitleri feshedildi.
DİSK’e bağlı Özel Güvenlik İşçileri Sendikası (Güvenlik-Sen) üyesi çok sayıda işçi, “örgütle ilişkili oldukları” iddiasıyla işten çıkarıldı. 2017’de tüm hakları gasp edilerek işten çıkarılan işçiler, dava açtı. Diyarbakır 3 ve 5. iş mahkemeleri, “örgütle ilişkileri olduğu” iddiasıyla işe iade talebini reddetti. İşçiler bunun üzerine dosyayı, İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Ancak İstinaf Mahkemesi de yerel mahkemelerin verdiği kararları onadı.
İşçiler bunun üzerine avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, 2 yıl önce yapılan başvuruyu, karara bağladı. Ve işten çıkarılmasının hak ihlali olduğuna karar verdi. İşçilerin haklarının gasp edildiğini ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Anayasa Mahkemesi, verdiği kararla yerel mahkeme ile İstinaf Mahkemesi’nin, yargılamanın esasını oluşturan maddi ve hukuki sorunları bütünüyle ele alarak karara bağlama işlevini yerine getirmediğinin altını çizdi. Avukat İmdat Ataş, AYM’nin kararında yerel mahkeme ile İstinaf Mahkemesi’ne, “Sizin yaptığınız yargılama faaliyeti değil” dediğini belirtti. İşçilerin açtığı dava yeniden görülecek. Karar, benzer şekilde ihraç edilen binlerce yurttaşın davaları için emsal teşkil ediyor.