Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aşıda kriz büyüyor: Çin’de onayı yokmuş!

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ

Türkiye’nin aşı krizi katlanarak büyüyor. Skandallara her gün yenileri ekleniyor. Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Çin’den Türkiye’ye getirilen koronavirüs aşısının Çin’de kullanımının ‘yasal olmadığını’ açıkladı. A Haber’de konuşan Wei, faz 3 aşamasında olan aşıların Çin’de yasak olduğunu ancak bir yasa değişikliğiyle sınırlı alanlarda kullanımına izin verildiğini vurguladı. Wei’nin açıklamalarına göre aşının faz 3 çalışmaları henüz tamamlanmamış. Kamuoyu şimdi ‘Türkiye kobay ülke mi’ sorusuna cevap arıyor. 

4 DOLARLIK AŞI NEDEN ALINMIYOR?

İlacın fiyatı konusunda da tartışmalar bitmek bilmiyor. Türkiye’nin Çin aşısını 70 dolara aldığı iddia ediliyor ancak iktidar temsilcileri suskun. Bu konuda tek bir açıklama bile yapılmıyor. Bu arada AstraZeneca aşısı Birleşik Krallık’ta kullanım onayı aldı. Kar amacı güdülmediği için ilacın fiyatı ise 4 dolar civarında. Türkiye’nin neden ilaç konusunda çeşitlenmeye gitmediği bilinmiyor. Burada temel soru şu; AstraZeneca için 50 dolar fiyat belirlense ve distribütörü de ‘Keymen İlaç’ firması olsaydı iktidar yine de Çinli Sinovac’ı tercih eder miydi?

Sağlık Bakanlığı, pandemi sürecini resmen eline yüzüne bulaştırdı. Gerçek rakamlar aylarca kamuoyundan gizlendi. Hala da gizleniyor. Gerçek rakamları açıklayanlar ‘terörist’ ilan edildi. Kriz patlak verdiği dönemde maskelerin satışı yasaklandı, ‘ücretsiz gönderileceği’ söylendi ancak o da yapılamadı. Sağlık Bakanlığı şimdi de aşı kriziyle gündemde. 

Geçtiğimiz ay Çin’den getirilecek aşının ‘aracı olmadan, doğrudan DMO tarafından satın alınacağı’ bizzat Bakan Fahrettin Koca tarafından açıklanmıştı. Ancak bunun da yalan olduğu TRT muhabirinin sosyal medyada paylaştığı fotoğrafla ortaya çıktı. İlaç, iktidara yakın ‘Keymen İlaç’ firması tarafından Türkiye’ye getiriliyordu. 

ÇİN AŞISI, ÇİN’DE KULLANILMIYOR!

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin dün yaptığı açıklamalarla krizin düşünülenden daha büyük olduğu ortaya çıktı.  Wei, Çin’den Türkiye’ye getirilen koronavirüs aşısının Çin’de kullanımının ‘yasal olmadığını’ açıkladı. A Haber’de konuşan Wei, “Faz 3 aşamasındaki aşıların kullanımına henüz yasal bir şekilde izin verilmedi. Çin’de de kullanımı yok ama Çin’de yasanın formalitelerini aştıktan sonra faz 3 aşamasında olan aşıların paralel bir şekilde yasaya göre çok sınırlı olan alanlarda acil durumlarda kullanımına izin verildi.” dedi. 

TÜRKİYE, ONAYLANMAMIŞ AŞIYI ALMIŞ

Cui Wei’nin açıklamasına göre Türkiye, faz çalışması henüz sonlanmamış bir aşıyı almış. Hem de iddiaya göre 70 dolar ödeyerek! Cevapsız onlarca sor var. İlk olarak Sinovac’a doz başına net olarak kaç dolar ödenecek? Daha ucuz ilaçlar varken neden Çinli firmayla anlaşıldı? Diğer ülkelerin 13 ile 50 dolar arasında değişen fiyatlarla aldığı ilacı Türkiye neden (iddiaya göre) 70 dolara alıyor? İktidara yakınlığıyla bilinen Keymen İlaç söz konusu ticarette ne kadar komisyon alacak? Keymen İlaç’ın Sinovac’ın Türkiye distribütörü olması, bu ilacın tercih edilmesinde etkili oldu mu? 

ASTRAZENECA ONAY ALDI, TÜRKİYE SEYREDİYOR

AstraZeneca (Oxford) aşısı Birleşik Krallık’ta kullanım onayı aldı. Avrupa Birliği’nin de aşı için kısa süre içinde onay vermesi bekleniyor. Maliyeti ise sadece 4 dolar civarında. Ancak Türkiye söz konusu aşıdan temin etmek için hiçbir girişimde bulunmuyor. 50 milyon doz Çin aşısı için 3,5 milyar dolar ödenecek. Aynı miktarda AstraZeneca aşısı için ödenecek miktar 200 milyon dolar! Arada 3,2 milyar dolar fark var! AstraZeneca’da rant olmaması AKP rejiminin söz konusu ilaca soğuk bakmasının en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

Exit mobile version