Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Alaska’daki sağlık çalışanı Pfizer aşısına reaksiyon gösterdi

*Bu vakadan önce İngiltere’deki iki sağlık çalışanında da reaksiyon görülmüştü. 

Salı günü Pfizer’in Covid-19 aşısını olduktan sonra alerjik reaksiyon geçiren bir Alaska sağlık çalışanının vücudunda aşıyı aldıktan 10 dakika sonra kızarıklıklar belirdi, ardından nefes darlığı ve yüksek kalp ritmi gibi semptomlar yaşandı.

Vaka, ABD’de bildirilen aşıya karşı ilk alerjik reaksiyon, ancak sağlık yetkilileri ara sıra alerjik reaksiyon beklediklerini ve bunlardan muzdarip herkesi tedavi etmeye hazır olduklarını söyledi.

Alaska’nın Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Anne Zink, “İngiltere’de anafilaksi raporlarının ardından, insanların Pfizer-BioNTech Covid-19 aşısını aldıktan sonra yapılmasının ardından böyle bir yan etkinin meydana gelmesini bekliyorduk” dedi ve ekledi:

“Alaska’da tüm kurumlar, alerjik bir reaksiyonla başa çıkmak için hazır ilaçlara sahip olmalı.”

Epinefrin dozu verildi

Reaksiyon gösteren sağlık işçisi, Pfizer aşısının Salı günü ülke çapında yaygınlaştırılması kapsamında Juneau’da Bartlett Bölge Hastanesinde aşılanan personel arasındaydı.

Bartlett Memorial Hastanesinde görevli bir doktor olan Dr. Lindy Jones’a göre, işçi ilk olarak aşıyı aldıktan hemen sonra aşı izleme alanında tutuldu ve bir Benadryl aldı. Ardından nefes darlığı sebebiyle acil servise götürüldü.

Jones onu hastanede gördüğünde, nefes darlığı ve yüksek kalp atış hızı yaşadığını, yüzünü ve gövdesini kaplayan bir kızarıklık geliştirdiğini söyledi.

Jones bir haber brifinginde “Anafilaktik bir reaksiyon konusunda endişeliydim, bu yüzden ona standart bir intramüsküler epinefrin dozu verdim ve hemen yanıt verdi,” dedi. Ayrıca antihistaminikler de verildi.

Biden da o aşıyı olacak

Koronavirüse karşı aşı uygulamasını başlatan ülkelerden ABD’de seçilmiş yeni başkan Joe Biden’ın da gelecek hafta aşı olacağı açıklandı. Biden’ın Pfizer-BioNTech aşısından vurulacağı bildirildi.

Öte yandan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany, mevcut ABD Başkanı Donald Trump’ın, “tıbbi ekibinin doğru bulduğu bir zamanda” aşıyı olacağını söyledi. Trump’ın hangi aşıyı olacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Exit mobile version