Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Akyüz Ailesi’nin kahramanlık hikayesinden skandal çıktı

Almanya, sınır dışı edilmesi tartışma sebebi olan Akyüz ailesi hakkında açıklama yaptı. Kassel Valiliğinin açıklamasına göre baba Mahmut Akyüz ilk siyasi iltica başvurusunda PKK ile bağını gerekçe gösterdi. İkinci başvurusunda ise Türkiye’de işkence gördüğünü ileri sürdü. Ancak incelemede kendi kendine zarar verdiği ortaya çıktı. Sınır dışı kararı ise 2009’da verildi.

Almanya’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmeleri son günlerde yoğun tartışmalara sebep olan Akyüz ailesi hakkında Alman makamlar açıklama yaptı.

SINIR DIŞI KARARI 2009’DA VERİLDİ

Akyüz ailesine ağır eleştirilerde bulunan Kassel Valiliği, Akyüz ailesi hakkında 2009 yılında Almanya’yı terk etme kararı verildiğini ancak ailenin ülkeyi kendi rızası ile terk etmediği vurgulandı. Baba Mahmut Akyüz’ün son olarak 2017’de Almanya’yı gönüllü olarak terk etmeyeceğine dair beyanda bulunduğu, bu sebepten yasal düzenlemelerin öngördüğü şekilde zorunlu sınır dışı uygulamasına başvurulduğu belirtiliyor.

KENDİ ÇOCUKLARINI YASA DIŞI DURUMA DÜŞÜRDÜLER

Birgün’de yer alan habere göre valilik, babanın sınır dışı edilmesine uzun süre önce karar verilmiş olmasına rağmen yaptığı itiraz ve dilekçelerle süreci 20 yıl uzattığını ancak uzatmanın sınır dışı kararının yerine getirilmesini engelleyemeyeceğini kaydetti. Valilik, aileden defalarca talep edilmesine rağmen, Almanya’da doğan beş çocuğunu Türk makamlara resmi olarak bildirmediğini ve kayıt ettirmediğini, bunun için 2011 yılında sorumlu Türk konsolosluğunda yapılan bir randevunun da başarısızlıkla sonuçlandığını belirtip, ebeveynleri, 13-19 yaşlarındaki beş çocuğunu Türkiye’de yasa dışı (illegal) konuma düşürmekle suçladı.

“TÜRKİYE’DE İŞKENCE GÖRDÜM”

Kassel Valiliği’nden yapılan resmi açıklamada, baba Mahmut Akyüz’ün 1996 yılında bir kez Türkiye’ye sınır dışı edildiği, kısa süre sonrasında yeniden Almanya’ya giriş yaparak Türkiye’de işkence gördüğünü beyan ettiği, yapılan bilirkişi incelemesinde ise babanın işkence diye gösterdiği yaralanmaları kendisinin yaptığı sonucuna varıldığı belirtildi.

ALMAN MEMURU ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ

Bunun üzerine babaya tekrar 1999-2008 arasında defalarca Almanya’yı terketmesi, aksi takdirde sınır dışı edileceğinin bildirildiği ancak buna uyulmadığının görüldüğüne de dikkat çekildi. Kassel Valiliği, Mahmut Akyüz’ün bulunduğu yabancılar dairesindeki memurları ölümle tehdit etmesi üzerine babaya o dönem yabancılar dairesine ilk giriş yasağının verildiğini, bu yöndeki tutumuna dair bütün olayların zaman içinde belgeleriyle kayıtlara da geçirildiğini ifade etti. Mahmut Akyüz hakkındaki başka bir suçlama da memura rüşvet teklif etmek.

ALMANCA ÖĞRENMEDİ, DEVLET YARDIMIYLA GEÇİNDİ

Kassel Valiliği, Mahmut Akyüz ile hayat arkadaşının hiçbir zaman Almanya’ya uyum sağlamaya çabalamadığını, 48 yaşındaki anne Fatma Akyüz’ün 1999’da gelmiş olmasına rağmen Almanca konuşamadığını, bu nedenle sınır dışı edilirken de yanında bir çevirmenin hazır bulundurulduğunu açıkladı. Bu sebeple Kassel Valiliği, çocukların ana dillerini konuşamadığına dair ebeveynlerin tekrarladığı iddiaların inandırıcı olmadığını belirtti. Ayrıca sorumlu valilik, baba Mahmut Akyüz ile hayat arkadaşının ve çocuklarının Almanya’da yaşadıkları süre boyunca devletten aldıkları maddi yardımdan geçindiklerini vurguladı. Almanya’da resmi oturum almada veya vatandaşlığa geçmede kişinin çalışması ve kendi kendini geçindiriyor olması, devlet yardımı almaması önemli rol oynuyor.

PKK BAĞINI GEREKÇE GÖSTERİP SİYASİ SIĞINMA İSTEDİ

Baba Akyüz’ün Almanya’daki yaklaşık 500 sayfalık dosyasında ülkeye 1989’da geldiği, annesinin vefatı ve babasının PKK bağlantısı iddiasıyla tutuklanmasını da beyan ederek ve Türkiye’de kimsesi olmadığı gerekçesiyle Almanya’daki ağabeyinin yanında kalmak talebiyle 1991 yılında ilk kez iltica başvurusu yaptığı bilgisi yer alıyor. Temmuz 1991’deki ilk iltica başvurusuna, kendisinin henüz çocuk olması sebebiyle siyasi sığınmaya temel teşkil edecek bir gerekçe görülmediğinden talebine ret cevabı verildiği bildiriliyor. Baba Akyüz’ün sonraki yıllarda da yeni iltica başvurularında bulunduğu görülüyor.

Kendisinden beş yaş büyük olan akrabası ve hayat arkadaşı Fatma Akyüz’ün ise Almanya’ya 1999’da geldiği, Haziran 1999’da yaptığı siyasi sığınma başvurusuna Şubat 2000’da ret cevabı geldiği, buna yaptığı itirazın görüldüğü mahkemeden de olumsuz cevap çıkmasıyla 2005 yılında kararın kesinleştiği bildiriliyor. 2008 yılında aileye üç ay gibi kısa süreliğine insani sebeplerle oturum verildiği, ancak annenin Almanca ve uyum kursuna devam etmemesi gerekçe gösterilerek oturumunun uzatılmadığı bilgisi yer aldı.

Exit mobile version