Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“200 liralık bir alkollü içkinin 140 lirası vergi”

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, son olarak 7 Aralık’ta İzmir’de bir yurttaşın sahte içki nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sahte içkiden ölümlerin ilk kez görülmediğini ve geçen aylarda 80’den fazla yurttaşın bu nedenle yaşamını yitirdiğini hatırlatan şube, “Yaşam şartları zorlaştığında insanlar ağırlaşan bu şartlar altında daha ucuz ve içeriği tam bilinmeyen ürünlere kolayca yönelebiliyor” dedi.

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin açıklaması özetle şöyle:

“Yaklaşan yılbaşı nedeniyle kötü niyetli üreticilerin piyasaya yine sahte içki sürme olasılığı yüksek.

“Alkolden alınan vergi oranı yüzde 70,2. Yani 200 lira olan bir yüzde 45 alkollü içeceğin yaklaşık 140 lirası vergi olarak ödeniyor.

“Bu kadar yüksek vergi oranı olan üç Avrupa ülkesinden biriyiz. Toplumun sağlığını korumanın ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmanın yolu vergileri artırmak değildir.

“Vergiler yükseldikçe insanlar standart dışı ve denetimden uzak ürünlere daha ucuz olduğu için kolayca ve düşünmeden yönelebilmektedir. Bu da ölümlere, kalıcı arızalara veya hastalıklara yol açmaktadır.”

TIKLAYIN – İçki, hava kirliliğinden daha mı büyük bir sorun?

“Ağır vergiler azaltılmalı”

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, ölümlerin önlenmesi için yapılması gerekenleri de sıraladı:

“Piyasada yakalanan sahte içki miktarının her geçen yıl artması ve yapılan testlerde bunların yüzde 80 oranında sahte çıkması sonucu yapılan denetimler ve cezai yaptırımlar arttırılmalıdır, alkollü içeceklerdeki ağır vergiler azaltılmalıdır.

“Etil Alkolün e-ticaret şeklinde satışı yasal olarak engellenmelidir.

“Etil Alkol üreticilerinin üretim ve arz miktarları kayıt altına alınmalıdır.

“Evsel kullanım için üretilen Etil Alkol denatüre edilerek gıdada kullanımı engellendiği için satışı tamamen durdurulmalıdır.

“Tüketici alışveriş için güvenilir ve bilinen yerleri tercih etmelidir.

“Yaklaşan yılbaşı dolayısıyla piyasa denetimlerinin artırılması ve bu denetimi gerçekleştiren personelin mevzuat konusunda eğitimli olması ve ülke genelinde etkin görev yapması sağlanmalıdır.”

(DŞ)

Exit mobile version