Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Türkiye, vatandaşını koruma yükümlülüğünü yerine getirmeli”

Haberin İngilizcesi için tıklayın

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van’ın Çaldıran ilçesinin Yukarı Çilli (Çilli ya Jor) mahallesinde İran askerlerinin, Türkiye sınırını yaklaşık 250-300 metre ihlal ederek Şefik Bağa’yı vurup öldürmesine dair raporunu açıkladı.

6 Ekim 2020’de, saat 11:00 civarında meydana gelen olayda, Bağa’nın sınırın diğer tarafından sigara almak için evinden çıktığı sırada vurulduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, bölgede yaşayanların durumuna ilişkin şu bilgi verildi:

“Yukarı Çilli Mahallesinde ve civar köylerde yeterli çalışma ve istihdam olanaklarının olmaması nedeniyle sınırın diğer tarafından alınan eşya malzemelerin satılarak bir gelir elde edilmesinin bir zorunluluktan ibaret olduğu tespit edildi. Bölgede yaşanan bu ihlallerin önüne geçmek için sosyal ve ekonomik yatırımlara ihtiyaç vardır.”

“Aile çok ağır manevi tahribat yaşıyor”

İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet, MYK üyesi Kasım Kalkan, yönetim kurulu üyelerinden Sami Buldan ve Klinik Psikolog Fırat Kolyiğit’ten oluşan heyetin tespitleri şöyle:

* Bağa ailesi, ekonomik durumunun iyi olmadığından asli yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için sınır ticaretine başvuruyor.

* Şefik Bağa’nın 15 yaşındaki oğlu A. Bağa’nın olayın ardından psikolojik olarak ağır tahribat yaşadığı, abisinin, fiziksel bozukluklar yaşadığı görüldü. Bağa ailesi çok ağır manevi tahribat yaşıyor.

* İran askerlerinin “uluslararası hukuka aykırı” bir şekilde 250-300 metre sınır ihlali yaptığı görgü tanıkların ifadeleri ile belirlendi.

* Görgü tanıklarının ifadelerinden Şefik Bağa’nın başından vurulmasının “hedef gözetilerek” vurulduğu şüphesini ortaya çıkarıyor.

“Uluslararası suç işlendi”

Raporun sonuç bölümünde, yaşam hakkının ihlal edildiği, bununla ilgili soruşturma başlatılması gerektiği ifade edildi:

“İran askerleri net bir şekilde sınır ihlali yapmış olmakla birlikte Şefik Bağa’yı katletmiştir. Bundan dolayı uluslararası bir suç işlemiştir.

“Türkiye Cumhuriyeti yaşanan bu yaşam hakkı ihlali için gereken her türlü resmi/idari işlemleri derhal başlatmalıdır.

“Türkiye Cumhuriyet’inin sınırları ihlal edildiği için uluslararası mahkemelere ilgili başvuruların yapılıp, kendi vatandaşını koruma yükümlülüğünü yerine getirmelidir.

“İran Devleti özür dilemeli ve Bağa ailesinin her türlü maddi ve manevi tazminat haklarını teslim etmelidir.

“Şefik Bağa’nın İran askerleri tarafından vurulmasına ilişkin yetkililerce kamuoyu ile herhangi bir bilgi paylaşımı yapılamamış olup bununla birlikte bu doğrultuda İran Devleti ile herhangi bir görüşme yapılmamış veya buna dair bir nota verilmesine ilişkin kamuoyu ile hiçbir şey paylaşılmamıştır.” (AS)

Exit mobile version