Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MB’ye 16 ay içinde ikinci görev değişikliği

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Murat Uysal ‘ı Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alındı. Uysal’ın yerine eski Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Merkez Başkanı Atama Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Murat Uysal, Erdoğan’ın görevden aldığı ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu. Murat Uysal’dan önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da, faiz indirimi konusunda ters düştüğü Erdoğan tarafından, 16 ay önce, 6 Temmuz 2019’da görevden alınmıştı.

28. Maddedeki güvenceye rağmen görevden alındı

Çetinkaya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 28. maddesindeki güvenceye rağmen Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınan ilk başkan olurken, yerine ‘Erdoğan’ın beklentisine paralel bir şekilde düşük faiz politikasına yakın’ bulunan Uysal atanmıştı. Uysal’ın göreve gelmesinin ardından ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi yüzde 19,75’e indirilmişti.

Uysal’ın 16 aylık görev süresinde politika faizi istikrarlı olarak düşürülürken, Merkez Bankası’nın bu kararı sıkça eleştirildi. 22 Ekim’deki son PPK toplantısında artış beklentisinin aksine politika faizini yüzde 10.25 sabit bırakılınca, Türk Lirası’ndaki değer kaybının hızlandığı eleştirileri yapıldı.

Naci Ağbal kimdir?

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi’nde AK Parti Bayburt Milletvekili olarak TBMM’ye giren Ağbal, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimi’nde de yine Bayburt’tan parlamentoya girdi. Ağbal, AK Parti MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu, 64. Hükümet’te Maliye Bakanı olarak görev aldı. 65. Hükümet’te tekrar Maliye Bakanı olarak atandı

Exit mobile version