Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Katar Emiri bir kez daha Türkiye’de: Çok sayıda anlaşma imzalandı

AKP hükümetinin son dönemlerinde, Türkiye’de çok ucuza satın aldığı arazi, mülk ve büyük ölçekli şirketlerle gündeme gelen Katar ve Katarlı firmalara yönelik devlet eliyle verilen destek her geçen gün artıyor.

Katar Emirliği’ne ait 500 milyon dolar değerindeki Boeing 747-8 tipi bir özel uçağın, Katar Şeyhi  Şeyh Temim Bin Hamed el Sani tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hediye edilmesiyle pekişen ikili arasındaki yakınlık, Katar-Türkiye ilişkilerinde birçok farklı alana da taşınıyor.

Sık sık Türkiye’ye gelen el Sani’nin son ziyaretinde yine Erdoğan karşılayan isim oldu ve resmi törenin ardından yapılan görüşmeleri müteakiben, taraflar arasında ekonomiden askeriyeye, uluslararası ticaret ve serbest bölgelere kadar bir dizi anlaşma imzalandı.

Son olarak Katarlılar İstinyePark’ın yarısına yakınını satın almalarının ardından İstinye Bayırı Caddesi’nin adı da Katart Caddesi olarak değiştirilmişti.

İki isim, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6’ncı toplantısının ardından bir dizi anlaşmaya imza koyarken, öncesinde Erdoğan el Sani’yi, Aksaray’ın önündeki caddede resmi törenle karşıladı.

Katar-Türkiye milli marşlarının çalındığı törende 21 pare de top atışı yapıldı. Hürriyet’in haberine göre, törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Katarlı şirketlerin Türkiye’de çok ucuza kapattığı şirket ve mülklere dikkat çeken bir yazı kaleme alan, Sözcü Gazetesi yazarı ekonomist Murat Muratoğlu, “Türkiye şu anda dünyanın en ucuz ülkelerinden biri… Sebebi yatırımcıların Erdoğan’ın politikalarına güvenmemeleri… Oysa Katar’ın dünyada en çok güvendiği kişi kendisi… Dünyanın en pahalı uçağını hediye etti. Tabii hediye mi etti, biz satın alırken, utandık da söyleyemedik mi orası biraz muallak…” ifadelerini kullanmıştı.

Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın da 2044 yılına kadar Katarlılara tahsis edildiğini hatırlatan Muratoğlu, “Adamlara tank üretsinler diye Arifiye’de Tank Palet Ana Bakım Fabrikası 2044 yılına kadar bedavaya tahsis ettik. Ortağınız da yandaş BMC’dir dedik… Ortada tank adına bir üretim yok! Halihazırda zaten üretilen Fırtına Obüsü, Poyraz mühimmat aracı, çeşitli paletli araçlar, dürbünleri yapıp yine bize satıyorlar. Katar önce kendi misketini üretsin sonra Türkiye ile ortak yerli ve milli tank yapar” yorumunu yapmıştı.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version