Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekonomist Ash: ‘Erdoğan’ın bir uçurumun ucundan çekilip alındığını düşünüyorum’

Avrupa Birliği, 10-11 Aralık’ta bir araya gelerek, Doğu Akdeniz’de anlaşmazlık yaşadığı Türkiye’ye karşı bir yaptırım kararı alınıp alınmayacağını değerlendirecek.

Fransa, Ankara’ya ağır yaptırımlar içeren bir karar çıkması için bastırırken, Almanya’nın arabulucu tutumu dikkat çekiyor.

Ekonomist Timothy Ash’e göreyse, Alman lider Angela Merkel, Türkiye’ye yönelik sert bir yaptırım kararına izin vermeyecek.

Ash bu durumu, “Erdoğan’ın bir uçurumun ucundan çekilip alındığını düşünüyorum” sözleriyle ifade etti.

Londra merkezli Bluebay Asset Management’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Stratejisti Ash, ABD Başkanı seçilen Joe Biden döneminde Türkiye-ABD ve AB ilişkilerini de değerlendirdi.

“Biden’ın göreve başlamasıyla ABD ve AB, Türkiye’ye yönelik ortak bir yaklaşım benimseyeceklerdir. Erdoğan’ın son haftalardaki mesajlarının da ufukta görünen bu gelişmelere yönelik bir manevra olduğu kanaatindeyim” yorumunu yapan Ash, “Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye karşı kapsamlı, esaslı yaptırımların kabul edilmesini engelleyecektir. Merkel, Biden’ın göreve başlamasını bekleyecektir. Ondan sonra AB ve ABD, Türkiye konusunda ortak bir tutum takınacaktır, sorunların çözümüne odaklanacaktır” yorumunu yaptı.

DW Türkçe’nin haberine göre Ash, Türkiye-Katar ilişkileri ile ilgili ise şunları söyledi:

“Türkiye’nin piyasalar bakımından son aylarda baskı altında olduğu çok açık ve görünen o ki Katar, müttefiki Erdoğan’a arka çıkmaya çalışıyor. Erdoğan’ın, Katar Emiri ve ailesiyle ilişkileri çok güçlü… Katar, Türkiye’ye mali desteğini, zaten 2018’de açıklanan 15 milyar dolarlık paketle duyurmuştu. Dün tanık olduğumuz, bu paket kapsamında yer alıyor, yeni bir mali kaynak söz konusu değil anlayabildiğimiz kadarıyla. 15 milyarın 5 milyarını swap (döviz takası), 5 milyarını kredi, diğer 5 milyarını da yatırım oluşturuyordu. Daha sonra 5 milyar kredi, swap kapasitesinin artırılması için kullanıldı. Ama 5 milyar yatırım meselesinde çok da yol alamamışlardı. İşte kanımca Katar’ın taahhüt ettiği o 5 milyarlık yatırım, dün imzalanan mutabakatlar için kullanılacak.

Katarlıların “Türkiye’ye para saçalım” diye düşünecek halleri yok tabii ki, gayet tabii ki kazançlı yatırımlar yapmak istiyorlar. Yatırım taahhütlerini yerine getirmelerinin bu kadar zaman almasının arkasında yatan neden de ilginç, değecek yatırımlara bakmış olmaları… Borsa İstanbul çok iyi bir yatırım. Ve bu galiba 2019’da, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) eski hissesi… Halkbank’ın eski yöneticisi Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmasından sona sorun yaşanmış ve o dönem EBRD hissesi, Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alınmıştı… Katarlılar açısından bu yatırımlar gayet tabii ki mantıklı, paralarını kötü projelere yatırmak istemezler…”

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version