Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü (The Institute for Economics and Peace) isimli düşünce kuruluşunun yayınladığı bir rapora göre, siyasi şiddet giderek daha fazla kabul görmeye başladıkça Batılı ülkelerdeki aşırı sağ terörizm de yükseliyor.
Bu yıl sekizincisi yayımlanan kuruluşun, ‘2020 Küresel Terörizm Endeksi’ başlıklı raporunda, “Son beş yıldaki en endişe verici eğilimlerden biri, aşırı sağ siyasi terörizmdeki artış” değerlendirmesine yer verildi.
Rapora göre, 2014’ten bu yana Batı’da her yıl 35’in üzerinde aşırı sağcı terör saldırısı gerçekleşti ancak bu rakam 2019’da 49’a yükseldi.
ABD, 2002-2019 yılları arasında Batılı ülkelerde kaydedilen 332 olayın yaklaşık yarısını oluşturarak aşırı sağ terörizminden en çok etkilenen ülke oldu.
Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İsveç’in de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde ise bu tür 132 olay kayda geçti.
Bu olaylardan kaynaklanan 113 ölümle ABD aynı zamanda en fazla bedel ödeyen ülke olurken onu 78 ölümle Norveç, 51 ölümle Yeni Zelanda, 19 ölümle Almanya ve 16 ölümlü hadise ile Kanada takip etti.
Yeni Zelanda’daki Christchurch cami saldırıları, geçen yılın en ölümcül aşırı sağ terör saldırısıydı ve Batılı ülkelerde yaşanan 89 ölümün yarıdan fazlasını oluşturdu.
Son 5 yılın değerlendirildiği raporda, Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Okyanusya’daki aşırı sağ saldırıların 2014’ten bu yana yüzde 250 arttığı bilgisi paylaşıldı.
Ancak aşırı sağ terörizminin göreceli olarak İslamcı terörden daha az bir ölümcül seviyede seyrettiğine atıfta bulunulan raporda, “siyasi şiddetin kamuoyu nezdinde kabul edilebilir hale geldiğine dair işaretler olduğuna” yer verildi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 2020’de yapılan bir kamuoyu araştırmasına katılanların yaklaşık yüzde 40’ı, siyasi amaçlara yönelik şiddetin en azından kısmen haklı olduğunu düşündüğü yönünde görüş beyan etti. Oysa bu rakam sadece iki buçuk yıl önce yüzde 10’un da altındaydı.
Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün raporunda, “Sosyal ve siyasi istikrarsızlık, 2020’deki kitlesel gösterilerin öncesinde bile Batı’da yükselişteydi. 2011’deki 19 gösteriye karşın bu yıl Batı’da yaklaşık 70 şiddet içerikli eylem kaydedildi.” denildi.
Terörizm kaynaklı küresel ölümlerin 2019’da art arda beşinci kez düşerek 13,826’ya gerilediği belirtilirken 63 ülkenin, en az bir ölümlü terör saldırısından etkilendiği kaydedildi.
Afganistan, Irak, Nijerya, Suriye ve Somali’nin terörizmden en çok etkilenen ülkeler olduğu vurgulandı.
Avrupa’da terör kaynaklı ölüm en çok Türkiye’de yaşandı
Avrupa’da 2019’da 40’ı Türkiye’de olmak üzere 56 terör kaynaklı ölüm meydana geldi.
Türkiye’yi, Londra Köprüsü’ndeki bıçaklı saldırıda yaşamını yitiren 3 kişi ile Birleşik Krallık takip etti.
Batılı ülkelerdeki terörizmin 2002 ile 2019 yılları arasında bin 215 ölümle dünyadaki toplam terör kaynaklı ölümlerin küçük bir bölümünü oluşturduğu belirtilen raporda, küresel çapta 236 binden fazla kişi yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.
Toplam 5 bölümden oluşan 102 sayfalık raporda, Küresel Terörizm Endeksi Haritası’nın yanı sıra Covid-19’un da etkisiyle bazı bölgelerde ulusal ve uluslararası çapta terörle mücadelenin daha da zorlaşacağı görüşüne yer verildi.