Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kim Jong-un’dan Güney Kore’ye kişisel özür

Seoul, Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un’un Güney Koreli bir yetkilinin öldürülmesi nedeniyle kişisel özür yayınladığını duyurdu.

Açıklamaya göre Kim Jong-un Güney Koreli mevkidaşı Moon Jae-in’e “rezil olayın” gerçekleşmemesi gerektiğini söyledi.Güney Kore’nin Mavi Ev olarak da bilinen cumhurbaşkanlığı ofisine göre, özür Başkan Moon’a gönderilen bir mektup ile gerçekleşti.

Güney Kore, 47 yaşındaki yetkilinin Kuzey sularında askerler tarafından bulunduğunu söylemişti.

Seul’e göre, daha sonra vurularak öldürüldü ve cesedi yakıldı.

Yaklaşık on yıldan sonra Güney Koreli bir vatandaşın Kuzey Kore güçleri tarafından öldürülmesi, Güney’de öfkeye neden oldu.

Kore’ler arasındaki sınır sıkı bir şekilde denetleniyor ve Kuzey’in koronavirüsün ülkeye girmesini önlemek için “öldürmek için ateş et” politikasına sahip olduğu düşünülüyor.

Güney Kore’den yapılan açıklamada Kim Jong-un’un bunu “utanç verici bir ilişki” olarak nitelendirdiğini ve Güney Kore Başkanı Moon ve Güney Kore halkını “hayal kırıklığına uğrattığı” için “çok üzüldüğünü” söylediği belirtildi.

Seul’deki başkanlık ofisi de iki lider arasındaki son mektupları yayınlamaya karar verdi.

Öldürülen kişiye ne oldu?

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü balıkçılık departmanında çalışan iki çocuk babası yetkili kaybolduğunda Kuzey sınırından yaklaşık 10 km (6 mil) uzaklıkta, Yeonpyeong adası yakınında devriye botunda olduğunu söyledi. .

Yetkili ayakkabılarını teknede bırakmıştı. Güney Kore medyası, söz konusu kişinin yakın zamanda boşandığını ve mali sorunları olduğunu söyledi.

Bir Kuzey Kore devriye botu, can yeleği giyen adamın cesedini Salı günü yerel saatle 15: 30’da denizde buldu.

Güney’de tepki ne oldu?

Başkan Moon Jae-in, cinayeti tolere edilemeyecek “şok edici” bir olay olarak nitelendirdi. Kuzeyi saldırıyla ilgili “sorumlu” önlemler almaya çağırdı.

Ülkenin Milli Güvenlik Kurulu, Kuzeyin “direniş belirtisi göstermeyen silahsız vatandaşımızın cesedini vurup yakmayı haklı gösteremeyeceğini” söyledi.

Yetkililer “çeşitli istihbaratların kapsamlı bir analizini” yaptıklarını, ancak bilgileri tam olarak nasıl topladıklarının net olmadığını söylediler.

Kuzey ve Güney arasındaki askeri yardım hattı Haziran ayında kesildi ve her iki tarafın iletişim kurmasına yardımcı olmak için inşa edilen Kore arası irtibat bürosu Kuzey Kore tarafından tahrip edildi.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, Güney Kore ordusunun Kuzey’in radyo iletişimini engellediği de biliniyor.

(PT)

Exit mobile version