Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erbakan’ın ekonomi danışmanı: ‘Dolar yükseliyor, bunlar hikaye anlatıyor’

Ekonomideki negatif gidişat ekonomistlerin uyarılarını peşi sıra getirmeye devam ediyor.

54’üncü Refah-Yol Hükümeti sırasında Necmettin Erbakan’ın ekonomi danışmanlığı görevini yapan Prof. Osman Altuğ, AKP’nin ekonomi yönetimine sert eleştirilerde bulundu ve, “Dolar artıyor, bunlar hikaye anlatıyor” yorumunu yaptı.

Milli Gazete’de yer alan habere göre, “Şarkıyla, türküyle, şiirle paranın değeri artmaz!” yorumunu yapan Altuğ, dolardaki artış ve AKP’nin kriz yönetimindeki başarısızlığına dair şunları söyledi:

“Dolayısıyla tabloyu şöyle okumalıyız: Senin üretimin artıyor mu artmıyor mu?  Sen tüketim ekonomisini pazarlıyorsun. Tüketim mallarının çoğu da ithal. Elindeki cep telefonu,  otomobil… Yapılan yolları sen mi yapıyorsun? Adam kendi pazarını artırmak için yapıyor bunları. Babasının hayrına yapmıyor. Kendi çıkarına olduğu için. Yabancının çıkarına olan bir iş Türkiye’nin çıkarına değildir. Aksine beyanda bulunanlar paranın değerinin üretim gücüyle belirlendiğini bilmiyorlardır.

‘Dolarla mı maaş alıyorsun?’ Hikâye bunlar! Sen petrolü neyle alıyorsun? Devlet adamına bunu sormalı.  Arabaları, yedek parçalarını neyle alıyorsun? Türkiye’de ihracat yapabilmek için ithalata bağımlı mısın? İthalata dayalı bir ihracat politikan var!  İthal ettiğin mallar neyle? Korona-morona, virüs aparatları filan. Bunları neyle alıyorsun? Bunların dolar olarak karşılıkları millete yük olarak dönüyor… Pulun bile bir değeri var. Bunlar tamamen hikâye. Bütçeyi konuşan bile yok! Bu bütçe onaylanmazsa bir yaptırımı var mı? Eski bütçelerin bir yaptırımı vardı, kabul edilmediğinde hükümet düşüyordu. Bir medya organı ortaya suni bir gündem atıyor. Herkes onu konuşuyor. Mili Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülecek. “Şöyle olacak, böyle olacak’… Mektepler kapalı kardeşim! 

‘Efendim Milli Eğitim bütçesinde yatırımlar geçen yıla göre yüzde 100’den fazla artmışmış.’ Çocuklar okula gidiyorlardı daha önce, mezun oluyorlardı. Onların eline de diploma veriyordunuz. Onlar da birer işsizlik sertifikası. Dünyanın hiçbir yerinde insanlara işsizlik sertifikası vermek için yarışma düzenlenmez. Sistem üretimi mi artırıyor? Eğitim için bütçeyi görüştüğünüzde ‘Diploma için eğitim olmaz’ diyeceksiniz. Daha önce eğitim mi veriyordunuz? Okullar kapalı, görüntülü eğitim veriyoruz…

Şimdi teknik meslek liseleri filan açacaklarmış. Aklınız neredeydi? Bununla ilgili Dünya Bankası, YÖK ile benim de içinde bulunduğum teknik ve meslek liselerinin açılmasıyla ilgili bir kurum kurulmuştu, kapatıldı. Tabela var, eğitim yok. Bir ülkede yüz kişiden 95 kişi konuşacak, 5 kişi üretecek, ama 100 kişi paylaşacak. Sayın Cumhurbaşkanı güzel üslubuyla (!) bunu dile getiriyor, ama gençler karşısına geçip, ‘Ben işsizim’ dediklerinde ise bozuluyor. Gençlerin ‘İşsizim’ deme hakkı yok, diyemez.  ‘İşsizim, açım, eve ekmek götüremiyorum’ diyene ise ‘Abartıyorsun, al keyif çayı iç’ diyor.”

Altuğ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mottosu haline gelen ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ söylemini de eleştirdi ve, “Paranın değerini o ülkenin üretim gücü belirler. Bunu anlamak için herhalde Erbakan Hoca olmak gerekir. Paranın değerini cumhurbaşkanı belirlemez… Makine sesi,  üretim belirler. ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’ diyerek, şarkılarla, türkülerle, şiirlerle paranın değeri artmaz. Çalışmakla, üretmekle artar. Erbakan Hocamız bunun bilincindeydi. Bu bilinçteki bir devlet adamının hazırladığı bütçe ile bu bilinci taşımayanların hazırladığı bütçe kesinlikle aynı olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version