Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ateşkese rağmen silahlar susmadı

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının, cuma günü Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un arabuculuğunda yaptıkları görüşmelerin ardından varılan ateşkes 24 saat geçmeden bozuldu. Taraflar dün (10 Ekim) birbirini ateşkesi ihlâl etmekle suçladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Sözcüsü Hikmet Hacıyev, ülkenin ikinci büyük şehri olan Gence’ye Ermenistan’ın füze saldırısı düzenlediğini ve 7 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Twitter üzerinden paylaşım yapan Hacıyev, hayatını kaybeden 7 kişinin arasında kadınların da olduğunu; yerel saatle sabaha karşı 4.00’te  düzenlenen saldırıda aralarında çocukların da olduğu 33 kişinin ciddi şekilde yaralandığını duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise “Azerbaycan’ın iddiaları tamamen yalan” açıklaması yaptı ve Azerbaycan’ı, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilerin yaşadığı bölgeleri vurmakla suçladı. Ermenistan haber ajansları, Azerbaycan’ın cumartesi günü Dağlık Karabağ’ın yönetim merkezi Stepanakert’i vurduğunu duyurmuştu.

Dağlık Karabağ Ermeni lideri Arayik Haratyunyan, bu sabah itibarıyla durumun nispeten sakin olduğunu ancak cephe hattında gerilimin sürdüğünü ve durumun hızla değişebileceğini söyledi.

Azerbaycan’ı “ateşkese rağmen Hadrut kasabasını ele geçirmeye çalışmakla” suçlayan Haratyunyan, esir değişiminin bugün başlaması gerektiğini ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bilinmediğini açıkladı.

10 saat süren görüşmede ateşkes kararı alınmıştı

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları, cuma günü Rusya’nın başkenti Moskova’da 10 saatten uzun süren görüşmelerde geçici ateşkeste anlaşmıştı.

Görüşmelere aracılık eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘esirlerin ve cenazelerinin takas edilmesi için ateşkes ilan edildiğini’ ve Azerbaycan ile Ermenistan’ın görüşmelere başlayacağını söylemişti.

Lavrov ‘ateşkes’ açıklamasını yerel saatle cumartesi sabah 03.00’da yaptı.

Ermeni yetkililer çatışmalar nedeniyle Dağlık Karabağ nüfusunun yarısının – yaklaşık 70 bin kişi – evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtmişti.

Çatışmalarda yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. (RT)

Kaynaklar: Ermeni Haber Ajansı, BBC, Sputnik ve AA

Exit mobile version