Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“34 milyon yurttaş açlık tehdidi altında”

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verdi.

Önergede, yoksulluk ve gelir adaletsizliğinin toplumun her kesimine yayılan etkilerinin saptanması ve hızlı bir şekilde çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması istendi.

Önergenin gerekçesi özetle şöyle:

“DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının yayımladığı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 431 TL, yoksulluk sınırı ise 8 bin 304 TL olarak gerçekleşti.

Türkiye’de 16 milyon yurttaş yoksul, 18 milyon yurttaş ise yoksulluk sınırında yaşıyor. Yani 34 milyon yurttaşımız açlık tehdidi altında.

“Rakamlar gösteriyor”

Bu rakamların devasalığı tek başına ekonomi politikalarındaki acziyet ve yönetememe halini gösteriyor.

TÜİK, 15 ve yukarı yaşlarda olan işsiz sayısını son olarak 4 milyon 101 bin olarak açıkladı. Bu rakam yüzde 13,4 oranına tekabül ediyor.
Kadın işsizliği yüzde 16.6, genç işsizliği ise yüzde 26.1 oranında.

Ancak TÜİK’in adeta hokkabazlık marifetiyle hesaplama niteliği dışında, gerçek işsiz sayısı bugün 17 milyon civarında.

Diğer yandan döviz kurundaki artış ithalata bağımlı bir ekonomiye sahip olan Türkiye’de başta gıda fiyatları olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel ihtiyaçların fiyatlarının artması anlamına geliyor.”

Exit mobile version