Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan yine yaptı: 1’i engelli 3 çocuğun da aralarında olduğu 10 mülteciyi geri itti!

Yunanistan’ın uluslararası insan hakları ve sığınmacıları koruyan yasalara aykırı şekilde sığınmacıları Türkiye’ye geri itmeye devam ediyor. 16 Ağustos’ta Ayvalık’tan Yunanistan’a geçmeye çalıştıkları tekne yolun ortasında arızalanınca Yunan Sahil Güvenliği tarafından halatla sürüklenerek Türkiye’ye itilen grubun ardından benzer bir gelime daha yaşandı.

2 Eylül’de Hizmet Hareketi’ne yönelik kitlesel kıyımdan kaçan 10 kişi botla Meriç Nehri’ni geçerek Yunanistan’a ulaştı. Yunan askerleri sınırı geçen ve aralarında 3’ü çocuk 3’ü kadın 10 kişiyi sınırda gözaltına alarak karakola götürdü.

Mülteciler baskı rejiminden kaçıp Yunanistan’a sığınma talep ettiklerini ve bir avukatla görüşmek istediklerini Yunan askerlerini iletti. Ancak Yunan askerleri grubun avukatla görüşme isteğini geri çevirdi. Bir süre karakolda tutulan, ardından da paraları ve eşyalarına el konan 10 kişilik mülteci grubu, Yunan askerleri tarafından geldikleri bota bindirilerek Türkiye sınırına geri itildi.

Aralarında öğretmen ve çocukların da bulunduğu 10 kişilik grup Türkiye sınırında jandarma tarafından gözaltına alındı. 1’i engelli 3 çocuk aile yakınlarına teslim edilirken 7 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İçişlerinden Sorumlu üyesi Ylva Johansson, Yunanistan’ın sığınmacıları ‘geri ittiğine’ ilişkin tüm iddiaların araştırılması gerektiğini, bu uygulamanın yasak olduğunu belirtti.

Johansson, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’ne (LIBE) hitap etti.

Sputnik’in aktardığı habere göre, AB Komisyonu’nun üye ülkelerin hukuk ihlallerini soruşturma yetkisi bulunmadığına dikkati çeken Johansson, “Yunanistan sınırında sığınmacıların geri itildiğine ve ihlallere ilişkin çok sayıda raporlar bulunuyor. Geri itmeler AB hukukuna aykırıdır. Avrupa sınırlarımızı, değerlerimizi ihlal ederek koruyamayız” dedi.

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nın (FRONTEX) sınırda önemli bir rol oynadığının altını çizen Johansson, ancak insan hakları ihlallerini denetlemek için yeni bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

Johansson, “Yunan yetkililerden tüm yasadışı faaliyetleri takip etmelerini ve gerekli soruşturmayı yürütmelerini talep ediyorum. Herkese iltica hakkı verilmeyebilir ama herkese değerlerimize uygun bir şekilde muamele etmeliyiz” ifadesini kullandı.

Exit mobile version