Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uzaktan eğitimde eşitsizlik sorgulanmıyor

Kübra LAZ
Kocaeli

31 Ağustos itibarıyla üniversiteler ilkokullar, ortaokullar ve liseler uzaktan eğitime başladı. Eğitim EBA TV ve canlı dersler olmak üzere sürüyor. Bir yandan da özel okullarda yüz yüze eğitim sürüyor. Uzaktan eğitim üzerine konuştuğumuz Kocaeli’nin Derince ilçesinde Esentepeli veliler, özel okulların açıldığını, telefonla uzaktan eğitim alan çocuğunun özel okulda okuyan çocukla sene sonunda aynı sınava gireceğini belirterek; “Eşitsizlik var ama kimse sorgulamıyor” diyor.

“TEK GELİRİMİZ İŞÇİ EMEKLİSİ”

Gül Ev kadını, ikiz çocukları var. Çocukları bu yıl liseye başladı. Farklı lisede okuyacak olan çocuklarının ikisi içinde farklı harcamalar gerektiğini söylüyor. Okula gidip kitapları aldığını söyleyen Gül “İki kere kızın okuluna gittim, bir sürü kitap aldım sadece kırtasiye malzemesi için 300 TL verdim. Oğlanın okuluna sadece kitaplar için 500 TL verdim” dedi. Tek gelirlerinin işçi emekli maaşı olduğunu söyleyen Gül masrafların altından kalkamadığını belirtti.

“ÇOCUKLARIN KOŞULLARINI KİMSE SORMUYOR”

Uzaktan eğitim ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Gül “Çocuklar için verimli olduğunu düşünmüyorum. Telefondan canlı derslere giriyorlar, anlamadıklarını söylüyorlar. Eve bilgisayar gerekiyor iyi internet gerekiyor. Şu anda bilgisayar almak gibi bir durumumuz yok alsak da hangi birine yetiştirebiliriz bilmiyorum. ‘Uzaktan eğitim’ diyorlar iyi hoş ama çocukların bu derslere ne koşullarda katıldığını kimse sormuyor” dedi.

“ÖZEL OKULDAKİ ÇOCUKLA TELEFONDAN EĞİTİM ALAN ÇOCUK AYNI SINAVA GİRECEK”

Ercan, 34 yaşında 3 çocuk babası, çocuklarının hepsi öğrenci. Şu anda çalışmıyor. Eve gelen bir gelirin olmadığını söyleyen Ercan “Özel okullar açıldı eğitim devam ediyor. Bizim çocuklar da uzaktan eğitim alıyor ancak bir kolej öğrencisi ile benim çocuğum aynı kefeye konuyor. Evde sınırlı koşullarla zar zor derslere katılıyorlar sene sonunda hepsi aynı sınava giriyor” dedi.

Eşitsizliğin olduğunu bunu da kimsenin sorgulamadığını söyleyen Ercan “Evde uzaktan eğitim için kullanılan şey telefon ona da internet gerekiyor. Mahalle de internet oldukça sıkıntılı. Telefondan dersler yeterince anlaşılmıyor. Çocukların eğitimi sekteye uğruyor. Denetlemenin çok zayıf olduğunu düşünüyorum. Zamanında tablet dağıtıp şov yapıyorlardı. Şimdi hiçbir şey yok sadece tepeden konuşuyorlar. Ben olmayan maaşımla çocuklarıma daha fazla nasıl destek olabilirim bilmiyorum” diye konuştu.

“KÖYDE İNTERNETE DAİR HİÇBİR ŞEY YOK”

Selda, 36 yaşında 1 kızı var. Önceki sene de yeğeninin yanında yaşadığını söylüyor. Yeğeninin şu an Varto’nun bir köyünde olduğunu söyleyen Selda “Köyde internete dair hiçbir şey yok. Şehire inmek çok zor. Bu şekilde bir uzaktan eğitim planı yapılıyorsa bu çocukların da düşünülmesi gerekiyor. Yeğenim şu anda hiçbir şekilde eğitim alamıyor” dedi.

“İKİNCİ EL BİLGİSAYAR ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kızının bu sene üniversiteye başlayacağını ve evde tek çalışanın eşi olduğunu söyleyen Selda “Kızım da uzaktan eğitim görecek. Tek düşündüğüm, kızımın okula gitmesi halinde edeceğimiz masrafla belki burada bir bilgisayar alacak olmamız. Onun için de yine 2. el bir şey bulmaya çalışıyoruz. Ya da bir tanıdıktan bulmaya çalışacağız. Ekonomik koşullar zaten kötü şu süreçte iyice de kötüleşti. Bu koşullarda elimizden geleni yapmak bile artık çok zor. Okula gitmeleri sakıncalı olabilir ancak evde kalmalarının denetlenmediğini düşünüyorum” diye konuştu.

“BİR ÜLKEDE EN ÖNEMLİ 2 ŞEY EĞİTİM VE SAĞLIKTIR, BİZİM ÜLKEDE PARA!”

Selda’nın kızı Sema da bu konuda fikrini söylemek istediğini belirterek şunları dile getirdi “Sürekli birileri açıklama yapıyor. Bir şeyler söylüyor. Ama biri de çıkıp demiyor ki ‘Bu gençler, çocuklar ne halde?’ Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un tuzu kuru kendi özel okulları var işleri tıkırında işliyor. Ama emekçi halkın çocukları olarak bizler o küçük telefondan soruları görmeye çalışıyoruz. Bence bir ülkede en önemli iki şey vardır; eğitim ve sağlık. Bizim ülkede tek önemli şey var o da para. Yoksa hiçbir şeysin, para varsa sağlık da var eğitim de”

Reklam

[

Exit mobile version