CHP Aydın milletvekili ve Adalet Komisyon’u üyesi Süleyman Bülbül, AYM’nin KHK ile ihraç edilmiş hukukçuların avukatlık yapmasına izin verilmemesi hakkında ihlal kararı vermesi hakkında açıklama yaptı. Bülbül, emsal niteliğindeki bu kararın önemine dikkat çekerek, “Bu karar bir emsal niteliğindedir. Ancak KHK’lar iptal edildiğinde asıl adalet yerini bulacaktır” dedi.
“Çalışma hakları ellerinden alındı”
Hukuksuz KHK’lerle binlerce akademisyenin, hukukçunun ve pek çok yurttaşın mesleklerinin elinden alındığını belirten Bülbül, şunları söyledi:
“Hukuksuzluk rejimi içerisinde, ifade özgürlüklerini kullanan vatandaşlarımızın hayatları, somut delil olmaksızın darmaduman edildi. Mahkeme kararı olmaksızın maaşlarını, haklarını kaybettiler. Bunun üstüne mesleklerini yapmalarına izin verilmedi. Anayasanın 49. Maddesinde yer alan çalışma hakları da ellerinden alındı.
“Aileleri ve kendilerine, yaşamlarını sürdürememeleri için tüm yollar kapatıldı. Bir nevi açlığa terk edildiler. Bağımlı yargıda hak arama hürriyetlerini kullanamadılar, mahkemelere erişemediler. İşlevsiz OHAL Komisyonuna mahkum edildiler. Toplam 46 KHK’lı haksız hukuksuz işinden çıkarıldığı ve hayatına devam edemediği için intihar etti. KHK nedeniyle işlerini kaybeden, çalışma hürriyetleri elinden alınan binler kişinin ve ailesinin ahını bu iktidar ödeyemez.
Adil yargılanma hakkı ihlal edildi
“Adalet Bakanlığı, ihraç edilen tüm hukukçu yurttaşların avukatlık stajı yaptığını tespit etmesi halinde, stajların iptal edilmesini talep ederek dava açmıştı. Bakanlığın dosyada ileri sürdüğü iddiaları çürütecek Danıştay kararları olmasına rağmen “bağımlı ve taraflı yargıda” hukuka uygun kararlar verilmedi. Ama 7 Eylül 2020 günlü Resmi Gazetede yayımlanan bu 2 bireysel başvuru kararı ile yaşanan ihlale karşı geç de olsa bir cevap verilmiş oldu. Yüksek Mahkeme KHK ile ihraç edilen hukukçuların, avukatlık yapabileceğine hükmederek, Anayasanın 20. Maddesinde yer alan özel hayatın gizliliği ve 36. Maddesinde yer alan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
“OHAL’de yaşadığımız hukuksuzluk rejiminin etkileri halen devam ediyor. İdari organlar, yasama makamı gibi hareket ediyor. Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar emsal niteliğindedir. Ancak hukukun ve hak mücadelesinin yerini bulması ancak KHK’lar iptal edildiğinde gerçekleşecektir. Tüm KHK’lar ve buna ilişkin çıkarılan düzenlemeler iptal edilmelidir.”