Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TELE 1’in ekran karartma cezası başladı: ‘Medyanın yüzde 98’i bile onlara yetmiyor’

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE 1 kanalının, 5 günlük yayın durdurma cezasını uygulamaya koydu. TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, iktidarın medya alanının yüzde 98’ini ele geçirmesine rağmen bunun onlara yetmediğini belirterek “Biz buradan güçlenerek çıkacağız. Susmayacağız, mücadele edeceğiz” dedi. Ceza sosyal medyada da “#Tele1Susturulamaz” etiketiyle büyük tepki topladı.

İLK KEZ EKRAN KARARTMA UYGULANDI

RTÜK, TELE 1’in 5 günlük ekran karartma cezasını önceki gece uygulamaya koydu. TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın Abdülhamid hakkında söyledikleri çarpıtılmış ve Yanardağ çok sayıda ölüm tehdidi almıştı. RTÜK, konuyla ilgili vakit kaybetmeden TELE 1 ve Halk TV’ye daha önce uygulanmamış bir ceza olan beş gün ekran karartma cezası vermişti. Cezaya itiraz eden TELE 1, mahkeme tarafından haklı bulunmuş ve ‘Yürütmeyi durdurma kararı’ almıştı. RTÜK’ün başvurusu üzerine cezayı değerlendiren üst mahkeme kararı kaldırdı. RTÜK bunun üzerine, önceki geceden itibaren beş gün ekran karartma kararının yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Karara göre; ulusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası uygulandı.

“OYUNU BOZAN TEK BİR KURUMDAN BİLE RAHATSIZ OLUYORLAR”

Evrensel’e konuşan TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ bir süredir TELE 1’e yönelik saldırılar olduğunu ve bunun bir operasyon işareti olduğunu belirterek “Maalesef emekçilerin, ezilenlerin, ötekileştirilenlerin sesi olmaya çalışan, laikliği, demokrasiyi savunan ve bunu yayın ilkelerinin eksenine oturtan bir vizyon kanalı olduğumuz için bundan rahatsızlık duydular” dedi.

İktidarın medya alanını düzenlemeye çalıştığını söyleyen Yanardağ “Zaten yüzde 98’ini ele geçirmiş olmalarına karşı, bu onlara yetmiyor. Oyunu bozan tek bir kurum olsa bile bundan büyük bir rahatsızlık duyuyorlar” dedi.

Merdan Yanardağ | Ekran görüntüsü, Tele1’deki 5. Boyut programından alınmıştır

“KURMAYA ÇALIŞTIKLARI OYUNU BOZDUK”

TELE 1’i “Medyadaki kontrol dışı, bağımsız vizyon dünyasının tek kanalı” olarak tanımlayan Yanardağ TELE 1’in halktan yana yayın yapan, objektif haberciliği esas alan ve yorumda özgürlüğü savunun bir vizyon kanalı olduğunu aktararak “Halkın ve izleyicilerin desteğiyle ayakta kalan ve yayın hayatına devam eden; çalışanlarının ve dostlarının özverisiyle başarıya ulaşmış bir vizyon kanalı oldu TELE 1. Böyle olmasına karşı arkasında büyük sermaye ve iktidar olan kanallardan daha büyük bir izleyici kitlesine ulaştı. Biz 3. yılımızı yeni doldurduk ve en az 15 yıllık vizyon kanalları var karşımızda. Biz bir oyunu bozduk. Tek yanlı kurmaya çalıştıkları bir oyunu bozduk” dedi.

Yanardağ bu dönemin en önemli işlerinden birinin gerçekleri eğip bükmeden topluma ulaştırmak olduğunu belirterek “Medya soytarıları üzerinden bize bir saldırı başlatmak istediler. TELE 1’in kaynağını sorgulamaya kalktılar. Bu girişim yenilgiye uğrayınca da daha önce verilmiş ve yargı süreci devam eden kapatma kararını yürürlüğe koydular. Süreç de usule uygun bir şekilde işletilmedi” diye konuştu.

“BİZ BURADAN GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIZ”

Yanardağ şöyle devam etti:

“Biz buradan güçlenerek çıkacağız. Toplum buna sessiz kalmayacak. Bizi teslim alamayacaklar. Türkiye ve dünyadan gelen dostlarımızın dayanışması çok büyük. Bu bizi güçlendirecek. Susmayacağız, mücadele edeceğiz, bağımsız gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Bu gazeteciliğe kendilerinin de ihtiyacı var. İktidar sahiplerinin de halkın durumunu öğrenmek için TELE 1 gibi yayınları izlemelerinde yarar var. Ama biz bunu atlatacağız ve daha güçlü çıkacağız.”

TAŞÇI: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BEL KEMİĞİ KIRILMIŞTIR

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı da ekran karartma cezasının oy çokluğuyla alındığını belirterek “TELE 1 ve Halk TV’nin ekranları 5 gün karartılacak! RTÜK’te muhalif kanalların sesini kesmeye dönük operasyonun 2. ayağı gerçekleşti. TELE 1 ve Halk TV’ye verilen ceza kararı oy çokluğuyla alındı. Bir sonraki aşamada kanalların fişi çekilecek, tamamen kapatılacak” dedi.

Taşcı, açıklamasının devamında, “TELE 1 ve Halk TV’nin ekranı 5 gün boyunca tamamen karartılacak. Belgesel, müzik dahi yayımlanamayacak. İzleyiciler 5 gün boyunca yalnızca siyah ekran görecek” bilgisini paylaştı. ve “Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğünün bel kemiği kırılmıştır” dedi.

“TELE 1 SUSTURULAMAZ”

Karar sosyal medyada da büyük tepki topladı. Twitter’da “#TELE1Susturulamaz” etiketi ülke gündeminde üst sıralara yükseldi. Gazetecilerden, siyasi parti liderlerine kadar pek çok kesim kararın basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına sansür olduğunu belirtti.

HDP: İktidar hakikatin gücünden korkuyor, muhalif her sesi bastırarak, gerçekleri karartarak ömrünü uzatmaya çalışıyor. TELE 1 ekranının karatılması özgür basına ve halkın haber alma özgürlüğüne saldırıdır. Özgür basın ve # Tele1Susturulamaz

Meral Akşener: Özgür basını susturunca ekonomi düzelmeyecek, kanalları kapatınca vatandaşın derdi geçmeyecek. Liderlik; Susturmakla değil, kulak vermekle olur. Sorunları saklamakla değil, çözüm üretmekle olur. # Tele1Susturulamaz

Erkan Baş: Organize kötülük toplu saldırıya geçti, her alandan saldırıyor. 1- Saldırılar güçlerinin değil güçsüzlüklerinin işareti, başka türlü iktidarlarını koruyamayacaklarını görüyorlar. 2-Toplu saldırıya karşı hep birlikte direnmeliyiz. # Tele1Susturulamaz

Fatih Polat: Sadece Cumhur İttifakının sesinin ekranlara yansıdığı bir Türkiye, çoğunluğun sesine kapalı bir Türkiye demek. TELE 1’e farklı kesimlere söz hakkı tanımanın, ekran açmanın bedeli ödetiliyor. Bu beyhude bir çabadır! # Tele1Susturulamaz

Devrim Evin: Tartışmasız doğru, dürüst, cesur, erdemli, korkusuz, haysiyetli ve ilkeli Merdan Yanardağ ve arkadaşlarının, ülkenin korku ikliminden kaynaklı, çaresizlikle sessiz kalan halkının sesi olmak için verdiği çaba susturulmak isteniyor. O halde omuz omuza haykıralım # Tele1Susturulamaz

Zafer Arapkirli: Bu devirde ekran karartmak… “2020 Model Demokrasiniz” unutulmayacak. Bu devran bir gün dönecek. # Tele1Susturulamaz

Eren Erdem: Ve kapandı… Ekran karardı, ama yüreğiniz kararmasın. Gazetecilik susmaz, asla teslim olmaz… # Tele1Susturulamaz

Sedef Kabaş: Korkuyorlar… Halkın gerçekleri öğrenmesinden korkuyorlar… Baskı, sansür, tehdit ile çürümüş iktidarın devamını mümkün kılacaklarını düşünüyorlar… Ekran karartarak aydınlık fikirler ve özgür düşünce ile savaşabileceklerini sanıyorlar… # Tele1susturulamaz (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam

Exit mobile version