Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sarraj’ın istifa kararı Erdoğan’ı kara kara düşündürüyor

Libya’da Türkiye’nin desteklediği Sarraj hükumetinin istifa kararı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı üzdü! Sarraj’ın istifasını değerlendiren uzmanlar, Türkiye-Libya anlaşmasının riske girebileceğini ve Türkiye’nin zor durumda kalabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin desteklediği Libya’daki Ulusal Uzlaşı Hükumeti’nin Başbakanı Fayez Sarraj, ekim ayı sonunda görevini devredeceğini açıkladı. Türkiye’yi zor durumda bırakacak bu istifayı önlemek için Ankara devrede. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, karardan vazgeçmesi için Sarraj’la temas halinde.

ERDOĞAN, İSTİFAYI ÖNLEMEK İÇİN TEMASTA

Libya’da Ulusal Uzlaşı Hükumeti (UUH) Konsey Başkanı Fayez Sarraj’ın gelecek ay sonuna kadar görevini bırakma yönündeki açıklaması Ankara’da yankı buldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Sarraj’ın istifa kararı bizi üzdü” açıklaması yaptı. “Attığımız adımlarla Hafter’i gerilettik, eninde sonunda kaybedecek” diyen Erdoğan, “Sarraj’dan aldığımız haberler sonrası bizler de kendilerine bazı haberler ulaştırdık. Önümüzdeki hafta bazı görüşmeler olabilir, görüşmelerle birlikte bu işi olması gereken istikamete kavuştururuz” diye konuştu.

SARRAJ HÜKUMETİNDE DENGESİZLİK VARDI

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a konuşan Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, “Sarraj geçici bir hükumet olarak göreve geldi. Bu hükumetin kendi içinde de bir güç dengesizliği vardı. Mesela İçişleri Bakanı’nın arkasında güçlü bir aşiret desteği vardı. Bir ara anlaşmazlıktan ayrıldı ancak biz de devreye girerek göreve getirilmesini sağladık” ifadelerini kullandı. Sarraj’ın önünde iki tercihin olduğunu söyleyen Özülker, “Ya ‘Bu işi yapacak benim, herkes hizaya gelsin’ diyecekti. Ya da bir noktada istifa etmek suretiyle Libya bütününde çözümü zorlamaya çalışacaktı. Tahmin ediyorum ikinciyi tercih etmek durumunda bırakıldı. Libya’da bundan bir sonuç çıkacağını tahmin etmiyorum” dedi.

TÜRKİYE CİDDEN ZORA GİRER

Türkiye’nin Libya ile münhasır ekonomik bölge oluşturduğu protokole değinen Özülker, şunları kaydetti: “Sarraj’ın yerine gelenler ne yapacak, buna bakmak gerek. Türkiye’nin tek başına Katar’la, Cezayir veya Tunus gibi hiçbir şey yapamayacak ülkelerle başarı kazanması kolay bir iş değil. Türkiye meşru hükumeti desteklemek dışında bir şey yapamaz. Meşru hükumet olmadığı takdirde de yapmış olduğumuz protokolün anlamı kalmaz. Sarraj gider, onun yerine kimin geleceği belli olmazsa, hatta çözümü başka bir noktada gören bir hükumet gelirse, Türkiye cidden zora girer” dedi.

YAPILAN ANLAŞMA RİSKE GİRER

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ise Libya’yla ilişkilerin imzalanan münhasır ekonomik bölge protokolü nedeniyle çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Libya ile yaptığımız anlaşma riske girebilir ve bu Türkiye için iyi olmaz. Önümüzdeki dönem nasıl şekillenecek bunu kestirmek mümkün değil. Bizim politikamız Sarraj’a aşırı odaklıydı. İşbirliği doğruydu ama diğer tarafı da dikkatten uzak tutmayan bir yaklaşım içinde olmak gerekiyordu. Fakat biz meseleye öyle bakamadık ve tek taraflı angajmana girdik. Bu tek taraflı bakış ülkemiz için iyi bir sonuç doğurmayabilir” dedi.

Exit mobile version