Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Mavi Vatan’ doktrininin mimarı Cihat Yaycı’dan Meis açıklaması

Türkiye ile Yunanistan arasındaki, Ege ve Doğu Akdeniz’de enerji kaynakları arama rekabeti nedeniyle başlayan ve giderek tırmanan gerilimde, “Mavi Vatan” doktrininin mucidi olarak da bilinen Cihat Yaycı’dan Meis adası krizine ilişkin açıklama geldi.

Genelkurmay Başkanlığı emrine atandıktan sonra istifa eden eski Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, Yunanistan’ın Meis adasında asker konuşlandırmasına ilişkin “Yunanistan üç mil kuralını çiğnedi, Lozan Antlaşması’nı istismar etti” açıklamasında bulundu.

Yaycı, adadan “silahsızlandırılmış statü” olarak bahseden Dışişleri Bakanlığı’na da tepki gösterdi ve “Silahsızlandırılmış statü değil, Meis Adası’nın statüsü gayri askerî statüdür” dedi.

Haber Global’e konuşan Cihat Yaycı, şunları söyledi:

“Üç milin bitişiğindeki ve dışındaki adaların devredilmediği Lozan Antlaşması’nda vurgulanmıştır. Fakat Yunanistan bunların hepsini sahiplenmeye kalkmıştır. Adaları silahlandıran, kara sularını artırmak isteyen, egemenliği devredilmemiş ada-adacıklara sahip çıkmak isteyen, hava sahasını kara sularının  ötesinde genişleten Yunanistan’dır. Bunların hepsi Yunanistan’ın talepleridir.

Karşı tarafın talebini sorun olarak algılayıp masaya oturursanız karşı tarafın taleplerinin bir kısmı o ya da bu şekilde karşılanır. Burada müthiş bir algı yönetimi söz konusu. Bizim burada yapmamız gerek şey Lozan’ın sağladığı dengeye dönmek. Lozan’ın dengesine bir kere dönebilsek barış, istikrar ve güven olur.

‘Gayri askerî statü’ ile ‘silahsızlandırılmış statü’nü iyi ayrılması gerekiyor. Silahsızlandırılmış statüde asker getirebilirsiniz, uçaklar üzerinden uçabilirler ama gayri askeri statüde bunların hiçbir tanesi mümkün değildir. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasını eleştiriyorum. Silahsızlandırılmış statü değil, Meis adasının statüsü gayri askerî statütüdür. Yani bunun ihlali söz konusudur.”

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version