Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanada’da yerli halkın eylemini takip eden gazeteciye gözaltı

Fotoğraf: Karl Dockstader / Twitter

Kanada’da Niagara yerlisi Oneida Nation of the Thames muhabiri Karl Dockstader, ülkenin Güney Ontario bölgesindeki yerli halkın hükümetle olan toprak mücadelesini takip ederken gözaltına alındı.

Haudenosaunee halkına ait bir arazideki konut inşaatına yerli halkın direnme çabasını belgeleyen Dockstader’ı Ontario Eyalet Polisi mahkeme kararına uymamakla ve suç teşkil eden eyleme katılmakla suçladı.

Polis, suçlamalar nedeniyle Dockstader serbest bırakmayarak 24 Kasım için bir mahkeme tarihi belirlendi.

“Gazeteci olarak orada bulunmamın beni koruyacağını düşündüm” diyen Dockstader, “Yöneltilen suçlamalara karşı savaşacağım” dedi.

RSF tepki gösterdi

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de, Ontario Eyalet Polisi’ni Dockstader’a yöneltilen suçlamaları düşürmeye çağırdı.

RSF’nin Kuzey Amerika Savunuculuk Müdürü Daphne Pellegrino, Ontario polisinin, Karl Dockstader’in yasal olarak korunan bu konuyla ilgili rapor etme hakkına müdahale etmeyi seçmesi, Kanada ve bölgedeki yerli halk için açık bir suç teşkil ediyor” dedi.

Pellegrino Ontario Eyalet Polisi bu suçlamaları düşürmeli ve eylemleri takip eden basın mensuplarının haklarını ihlal etmeyi bırakmalıdır” dedi.

Üçüncü gözaltı

Kanada’da son yıllarda polis yerli halk ile hükümet arasındaki toprak anlaşmazlıkları hakkında haber yaptıkları için iki gazeteci hakkında daha dava açıldı.

Şubat ayında ABD’li film yapımcısı Melissa Cox yerli arazi savunucularının Coastal GasLink boru hattı projesine karşı eylem yapmalarını kayda alırken gözaltına alındı.

2016’da da gazeteci Justin Brake  Muskrat Falls bölgesinde yerli halkın gerçekleştirdiği eylemi haber yaptıktan sonra hukuki ve cezai suçlamalarla karşı karşıya kaldı .

Kanada, RSF’nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 16. sırada bulunuyor. (HA)

Exit mobile version