Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HRW: Avukatlara operasyon savunma hakkını yıpratıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün, 11 Eylül 2020’deki polis operasyonlarıyla 47 avukatın evlerinden gözaltına alınması ve ofislerinde arama yapılmasına dair yazılı açıklama yaptı.

Avukatların yanı sıra 7 stajyer avukat, 3 ihraç hakim, 1 ihraç hakim adayı ile 1 hukukçu olmak üzere toplam 60 kişi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca gözaltı kararı verilmişti.

HRW bu operasyonun, Türkiye hükümetinin hukukun üstünlüğüne ve avukatların şüphelilere etkili bir savunma sağlamadaki rolüne saygısızlığını gösterdiğini ifade etti.

“Terörizm kılıfı ile yürütülen gözaltı ve baskınlar, uluslararası hukuku ihlal ederek avukatları müvekkillerinin işlediği iddia edilen suçlarıyla tanımlamaya çalışmakta ve adil yargılanma hakkını ihlal etmektedir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Eylül’deki yargı yılı açılış konuşmasında “Avukatlıktan teröristliğe uzanan kanlı yolu kesmek için gerekeni yapacağız” demişti.

“Hukukun üstünlüğüne yönelik saldırı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson konuya dair şunları söyledi:

“Hukuk mesleği ve özellikle savunma avukatları, maalesef geçtiğimiz dört yılda defalarca gördüğümüz türden toplu operasyonlarla bir kez daha hedef alınmıştır.

“Avukatları bireysel olarak lekelemenin ötesinde, bu son operasyon, hukuk mesleğinin hukukun üstünlüğünü koruma ve bir suçla suçlanan herkesin savunulma hakkına sahip olmasını sağlama kabiliyetini daha da yıpratmayı amaçlamaktadır.”

“Türkiye’de hukuk mesleğine yönelik son hamleler, yetkililerinin hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına, özellikle de adil yargılanma hakkına yönelik ciddi saldırıları bağlamında görülmelidir. Savcılar ve hakimler üzerinde kontrol sahibi olan Hükümet, hukuk mesleğini de kontrol etmeye ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırısını tamamlamaya niyetli görünüyor.”

“Gözaltındaki bir avukat COVID-19 pozitif çıktı”

HRW’nin yazılı açıklamasında, “Bu yeni ceza soruşturması, avukatlara yönelik son birkaç yıldır yürütülen çok sayıda soruşturmanın sonuncusu. Avukatlar defalarca hedef alındılar ve müvekkillerinin suçlarıyla ilişkilendirildiler” dendi.

Ayrıca gözaltına alınanların COVID-19 kapma riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi:

“Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden bir temsilci, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne Covid-19 salgını bağlamında alınması gereken güvenlik önlemlerinin eksikliğini bildirdi.

“Gözaltında yapılan ölçümlerde avukatlardan üçünün vücut sıcaklığının yüksek olduğu tespit edildi. İçlerinden biri, yapılan testte Covid-19’a neden olan virüsü taşıdığı tespit edilerek serbest bırakıldı.

“Yetkililer, avukatların maske takması gerekmesine rağmen, sosyal mesafeyi korumak için anlamlı bir önlem almadılar.

“Gözaltına alındıklarında, avukatlar bir polis otobüsünde yaklaşık iki saat boyunca bir arada tutuldular. Bireysel olarak muayene edilmediler ancak polis otobüse bir doktor getirdi. Doktor ‘Darp edilen var mı?” diye bağırdıktan sonra kimseyi muayene etmeden ayrıldı.” (AS)

Exit mobile version