Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP: Rejimin doktorası AİHM ile bağdaşmaz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Melis’te basın toplantısı düzenleyerek güncel gelişmeleri değerlendirdi.

HDP Eş Genel Başkanlarının açıkladığı Barış Deklarasyonuna değinen Meral Danış Beştaş, “Hem Doğu Akdeniz’de hem de Türkiye’nin içinde bir savaş iklimi almış başını gidiyor. Biz barış diyalog ve müzakere çözümü olması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Sadece Kürtler değil demokratik talepleri olan bütün toplumsal dinamikler ve bizler mücadelemizi birleştirerek, büyüterek sürdüreceğiz ve mutlaka kazanacağız, mutlaka özgürleşeceğiz” dedi.

Ayrıca, “Yargıtay tatil yapıyorsa dönsün. Çünkü bir insan hayatı tatilden daha önemlidir. Aytaç Ünsal ile ilgili Yargıtay’ı göreve davet ediyoruz adil yargılanmadıklarına hepimiz tanığız, bütün Türkiye tanıktır” diye konuştu.

Konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Biz sizin kararlarınıza nasıl itibar ederiz?”

“AİHM Başkanı Türkiye’yi ziyarete geliyor, gelsin. Bu usuldür. Bu bir nezaket kuralı olabilir. Adalet Bakanlığı davet etmiş Türkiye’ye gelecek. Türkiye’ye gelmesi bir yana gidip İstanbul Üniversitesi’nden fahri doktora ünvanı alacakmış.

“AİHM Başkanı’na açıkça şunu söylüyoruz; rejimin doktorası AİHM Başkanlığı ile bağdaşmaz, bu doktorayı reddedin. Önünüzde Türkiye ile ilgili çok ciddi başvurular var, yaşam hakkı talepleri var, adil yargılanma talepleri var, dokunulmazlık dosyaları var, işkence var. Siz bu dosyalarda karar verecek bir uluslararası bir mahkeme başkanı iken İstanbul Üniversitesi’nden fahri doktora alamazsınız.

“Bu sizin tarafsızlığınızı çok güçlü bir şekilde tartıştırır. Biz sizin kararlarınıza nasıl itibar ederiz? Daha dün Aytaç Ünsal’ın başvurusunu reddeden bir AİHM Başkanı bir de gelip fahri doktora alırsa biz önündeki dosyalarda adil karar verip vermeyeceğine nasıl güvenelim, güvenemeyiz.

“AİHM Türkiye ile hukuk ticareti yapmasın”

“İstanbul Üniversitesi yüzlerce akademisyenin ihracına imza atmış bir üniversitedir. Aynı üniversite daha önce Kenan Evren’e de fahri doktora unvanı vermiş, fazla söze gerek var mı? KHK’lerle ihraç meselesinin AİHM’e gelmesi an meselesidir, her an gidebilir.

“İşte bu sebeple yüzlerce öğretim görevlisini haksız bir şekilde ihraç ederek yoksulluğa ve işsizliğe mahkum eden bir üniversitenin fahri üyesi olmak bilmiyorum AİHM Başkanı için ne kadar övünç kaynağı?

“HDP’nin dokunulmazlık dosyalarına dair, Anayasa değişikliğinin AİHS’e aykırı olduğuna ilişkin başvurumuz 4,5 yıldır karara bağlanmadı. Bu ülkede en üst düzeyde, demokratik siyasete, legal bir partiye, partimize bir darbe yapıldı, AİHM Demirtaş dosyası dışında bu konuda henüz bir karar vermedi.

“Ayrıca Demirtaş dosyasında da karar verdikten sonra uygulanmadığı halde sahte deliller ve tutuklamalarla Yüksekdağ ve Demirtaş cezaevinde olduğu halde bakanlar komitesi harekete geçmedi, Türkiye’ye hiçbir yaptırım uygulamadı. Bu nedenle AİHM Türkiye ile hukuk ticareti yapmasın. Bunu kabul edemeyiz. Türkiye, Rusya’dan sonra en çok ihlal verilen ikinci ülke konumundadır. Bu konuda kesinlikle hangi pazarlıkların, hesapların döndüğünü bilmiyoruz ama bunu görüyoruz.” (AS)

Exit mobile version