Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Eğitimde anadilini yok saymak, çocuğu yok saymaktır”

n

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir,  uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Kürt illerinde yaşayan öğrencilerin büyük kısmının ekonomik şartlar nedeniyle uzaktan eğitimi ulaşamadığını belirten Taşdemir, şöyle dedi: “Bu öğrencilerin yaşadıkları asıl önemli sorun kendi anadillerinde eğitim alamamalarıdır.

Bireyin anadilinde eğitim alması en temel insan haklarından biri olduğu gibi, bireylerin kendi anadillerinde eğitim almasının engellenmesi de en büyük insan hakkı ihlallerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre okullarda eğitim dili olarak kullanılmayan dillerin, gelişen teknoloji ve modernizm ile doğal bir asimilasyona uğradığı gözlemlenmiştir. Toplumların tarihsel ve kültürel birikimleri, anadilleri aracılığıyla sonraki kuşaklara aktarılır. Eğitimde anadilini yok saymak, çocuğu yok saymaktır.”

Taşdemir’in Selçuk’a soruları şöyle:

*Türkiye’de bireylerin kendi anadilinde eğitim alamamalarının asıl gerekçesi nedir?

*Yeni eğitim-öğretim sürecinde her bireyin kendi anadilinde eğitim almaları önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?

*2020 yıllında kaç Kürtçe öğretmen ataması yapılmıştır?

*2019-2020 eğitim yılında hangi illerde, kaç öğrenci Kürtçe eğitim alabilmiştir? Kürtçe eğitim veren öğretmenlerin branşları nelerdir?

*Anadilinde eğitimin sonuçları ile ilgili bakanlığınızca hazırlanmış bir rapor var mıdır?

*2012-2020 yılları arasında bakanlığınıza bağlı kaç ortaokulda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi açılmıştır, bu okulların şehirlere göre dağılımı nasıldır?

*Anadilinde eğitim alamayan çocukların okullarda yaşadıkları pedagojik ve psikolojik sorunları tespit etmek amacıyla bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

*Pandemi dolayısıyla uzaktan eğitim alma şartlarına sahip olmayan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik ne tür çalışmalarınız mevcuttur?

*Pandemi sürecinde özellikle hangi illerde uzaktan eğitimde istenilen sonuca ulaşılamamıştır? Temel sorunlar nelerdir?

*Türkiye’de vaka sayılarının giderek artmasına ve uzmanların Eylül-Ekim aylarında sayıların daha da yükseleceği yönündeki uyarılar yapmalarına rağmen 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçme kararında neden ısrar edilmektedir? (RT)

Exit mobile version