Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM Kovid tehlikesi yok demişti, hastanede yaşam savaşı veriyor

HABER İNCELEME | Av. Mehmet Tahsin 

Geçtiğimiz mart ayında eski milletvekili İlhan İşbilen, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak, Kovid-19 salgınından dolayı kalabalık olan cezaevinde kalmasının riskli olduğunu, 74 yaşında ve kronik rahatsızlıkları yüzünden hayati tehlikesi bulunduğunu belirterek tahliyesini istemişti.

İşbilen’in başvurusunu inceleyen AYM, 26 Mart tarihinde talebin reddine karar verdi. AYM üyeleri Kadir Özkaya ve Selahattin Menteş tarafından verilen kararda ret gerekçesi olarak İşbilen’in tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nde Kovid-19 vakasının bulunmadığını, başvurucunun sağlık hizmetlerine erişimin olduğunu ve ceza infaz kurumunda İlhan İşbilen’in tutulmasında ciddi bir tehlikenin bulunmadığı yazılmıştı.

Yine geçen mayıs ayında İngiltere Eski Başsavcısı Lord Garnier, The Times için bir makale kaleme almış, makalesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) çağrı yaparak, Kovid tehlikesiyle birlikte Türkiye’deki siyasî mahkumlarla ilgili bir karar vermenin aciliyet arz ettiğini belirtmişti.

Bu uyarıların üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Mart sonunda infaz yasasında yapılan değişiklikle cezaevlerinden adi suçluların salıverilmesine gerekçe olan Kovid-19 tehlikesi, teröre bulaşmamış siyasi ve düşünce suçluları için her geçen gün büyümeye devam ediyor. TR724’ün edindiği bilgilere göre sadece Sincan cezaevinde 40-50 civarında Kovid-19 hastası olduğu söyleniyor.

Tutuklular hastaneye gitmelerini gerektirecek bir rahatsızlıkları olduğu zaman hastaneye gitmek istemiyorlar; çünkü hastaneye gidip geldikten sonra 15 gün süreyle karantina koğuşunda kalmaları gerekiyor. Karantina koğuşlarının şartlarının çok kötü olduğu söyleniyor.

Sorunun birinci derecede muhatabı olan Adalet Bakanı, yapılan çağrılara hiçbir şekilde cevap vermemeyi tercih ediyor. Anlaşılan o ki cezaevleri can pazarına dönmek üzere.

İlhan İşbilen’in avukatları muhtemelen şimdi tekrar Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacaklar. 6 ay önce salgın yok denilerek tahliye talebini reddeden AYM bakalım bu sefer ne karar verecek.

Exit mobile version