Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Albayrak ‘Ben kura bakmıyorum’ demişti: Dış borç 421 milyar doları aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’da (YEP) tarihi rekor kıran döviz kurları için söylediği “Kur benim için hiç önemli değil. Ben hiç işin o tarafına bakmıyorum” sözleri tartışmalara neden olurken, Türkiye’nin dış borcu 421 milyar doları aştı.

Açıklanan yeni rakamlara göre Türkiye’nin brüt dış borç stoku 421,8 milyar dolar oldu.

Karar gazetesinin haberine göre döviz kurundaki her 1 kuruşluk artış Türkiye’nin toplam dış borcunu 4.3 milyar TL birden yükseltiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın bakanlık koltuğunda oturduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Haziran itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı.

Buna göre Hazine garantili dış borç stoku 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla 14,0 milyar dolar olarak gerçekleşti.

“AB Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku” ise 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla 1 trilyon 767,6 milyar TL oldu.

“Kamu Net Borç Stoku” ise 924,3 milyar TL olarak açıklandı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye Brüt Dış Borç Stoku, 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla 421,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı ise yüzde 56,8 olmuştur. Aynı tarihte, ‘Türkiye Net Dış Borç Stoku’ ise 244,4 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı yüzde 32,9 olmuştur.”

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Exit mobile version