Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’den yeni Navtex ilanı: Akar’dan ‘Ey Fransa’ açıklaması

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon enerji kaynaklarının araştırılması ve deniz hakimiyeti konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimde Ankara’dan yeni Navtex ilanı geldi.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de yeni Navtex yayınladı. Artı Gerçek’in haberine göre Türkiye, Doğu Akdeniz’de 1-2 Eylül’de atışlı eğitimler gerçekleştirecek. Navtex ilan edilen bölge, Mersin ve Adana açıkları ile Kıbrıs arasında kalan bölgeyi kapsıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, en son ilan edilen Navtex’e ilişkin ”İskenderun bölgesinde Deniz Kuvvetlerimizin atış eğitimi ile alakalı güvenlik bakımından yayımlanmış bir Navtex’tir” açıklamasında bulundu.

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan krize ilişkin de konuşan Akar, “diyaloğa açığız” mesajı verdi. Akar “Biz konuşmaktan yanayız. Gelin konuşalım. Diyaloğa açığız, barış, huzur istiyoruz ama hakkımızı, hukukumuzu da istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Yunan mevkidaşlarımız karar verirlerse, biz onları burada ağırlamaktan memnuniyet duyarız” dedi.

Sputnik Türkiye’nin haberine göre Akar, “Meis Adası, Türkiye’ye 2, Yunanistan’a uzaklığı yaklaşık 600 km. Böyle bir durumdaki adaya 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı veriyorsunuz. Bu nasıl bir şey? Biz Avrupa’ya, AB’ye ya da Fransa’ya sığınarak değil, Türkler ve Yunanlar olarak kendi problemlerimizi konuşup görüşüp çözmemiz lazım. Türkiye’nin gücünü, kuvvetini test etmemek lazım. Hak ve menfaatlerimizi korumak, kollamak konusunda azimliyiz, kararlıyız, muktediriz” ifadelerini kullandı.

Fransa’ya “Ey” diye seslenen Akar, Paris’in Türkiye’den özür dilemesi gerektiğini savundu.

Akar’ın konuşmaları şöyle:

“Bizim yaptığımız şey sondaj ve araştırma. Hak, alaka ve menfaatlerimiz çerçevesinde barışçıl yol ve yöntemlerle bize ait olan alanda çalışmalarımızı yapıyoruz.

Ekonomik bir faaliyetin çeşitli yönlere çekilmesinin yanlış olduğunu değerlendiriyoruz. Gemilerimiz çalışmanın güvenliği için onları koruyor. Bunun ötesinde anlam yüklemek yanlış.

(Fransız gemisine taciz iddiası) İddiaların doğru olmadığı ortaya çıktı. Ey Fransa! Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden özür dilemeniz lazım.

Bizim sınırlarımız belli, kurallarımızı koyduk. Bunları ihlal ederseniz, bunlara karşı bir tecavüz olursa bizim yapacaklarımız da belli. Fakat biz bunu istemediğimizi, diyalogdan yana olduğumuzu her zaman söylüyoruz.”

Exit mobile version