Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sosyal medyadan “Musa O. tutuklansın” talebi

Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İ.E’ye “tecavüz eden” ve sonrasında intihara sürükleyerek ölümüne neden olan Uzman Çavuş Musa O. dün gece (25 Ağustos 2020 Salı) serbest bırakıldı. O.’nun serbest bırakılması gerekçelerinden birinin “cinsel ilişkinin rızaya dayalı olması olduğu” öğrenilirken, Adli Tıp Raporu bu iddiayı doğrulamıyor. Çünkü, raporda İpek’in cinsel saldırıya uğradığı belirtiliyor.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tahliye kararına itiraz etti. Ancak, itiraz kararın kesinleşmiş olması “gerekçesiyle” reddedildi.

Avukat Tarım: Mahkeme yetkisini aştı

İpek E.’nin intihar etmeden önce ilk ifadesi alındığında avukatının dahi olmadığını söyleyen İpek’in ailesinin avukatlarından  İlyas Tarım, İpek’in ifadesinde ‘artık dayanamıyorum intihar eşiğindeyim’ demesine rağmen Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘rızası vardı’ gerekçesiyle zanlı hakkında tahliye kararı verdiğini belirtti.

Uzman Çavuş O.’nun avukatının itirazı sonrası Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aile avukatlarının talepleri dışında dosyadaki delil durumunu itiraz dışı incelediğini ifade eden Tarım, Mezopotamya Ajansı’na şöyle konuştu:

“Siirt 1. Ağır Mahkemesi’nin dosyadaki delilleri inceleyip uzun duruşmalar neticesinde varacağı hükme, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluk değerlendirmesinde bulundu.

“Hukuka aykırı olan bu durumda mahkeme yetkisinin dışına çıkmıştır. Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk değerlendirmesini yaparak o kadar hızlı davranıyor ki, cezaevine müzakereyi dahi direk kendisi hazırlıyor.

“Normalde üst mahkemenin tahliye kararını dosyaya bakan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi ve cezaevine müzakerenin buradan yazılması gerekiyor. Toplum vicdanını yaralayan bir durum var.

“Mahkemeye itirazda bulunan avukatına göre Musa Orhan’ın tutuklanması insan hakkı ihlali imiş. Peki, İpek’in  yaşadıkları ne anlama geliyor?”

“Musa O. tutuklansın”

Sosyal medya kullanıcıları Musa O.’nun tutuklanması talebiyle etiket kampanyası başlattı.

Ne olmuştu?

Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan İpek E., 7 Temmuz’da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, uzman çavuş olarak görev yapan Musa O.’nun kendisine tecavüz ettiği iddiasıyla şikâyetçi oldu ve detaylı bir ifade verdi. 16 Temmuz’da bir mektup bırakarak intihar girişiminde bulundu.

Ağır yaralı olarak Batman Bölge Hastanesi’ne kaldırıldı. İpek, 34 gün tedavi altında olduğu hastanede, 18 Ağustos’ta hayatını kaybetti. Savcılık soruşturmasında ise Musa O.16 Temmuz’da gözaltına alınmış ifadesinin ardından tutuklamaya sevk edilmiş ancak adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.

Başsavcılık bu karara itiraz etmiş; ancak itiraz kabul edilmemişti. Bu süreçte 27 Temmuz’da iddianame hazırlanmıştı. İddianame eksiklik nedeniyle iade edilince başsavcılık bu karara itiraz etmiş; itiraz kabul edilince savcılık iddianameyle birlikte tekrar tutuklama talep etmişti.

Sosyal medyanın da baskısıyla ilgili ağır ceza mahkemesince inleme tamamlandı, mahkeme iddianameyi ve tutuklama talebini kabul etti. Musa O. hakkında yakalamaya yönelik tutuklama kararı çıktı. Musa O. sosyal medya tepkileri sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Musa O.’nun avukatları tutuklama kararına itiraz etti, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz kararını yerinde buldu ve 25 Ağustos 2020 Salı gecesi O. cezaevinden tahliye edildi. (EMK)

Exit mobile version