Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nordea Bank’tan dolar tahmini

Nordea Bank Araştırma Birimi, önümüzdeki aylarda Dolar Endeksi’nde gerilemenin süreceğini tahmin etti.

ABD’nin cari ve bütçe açığı, global toparlanmanın hızlandığı bir senaryoda, Dolar Endeki’nin Aşil Topuğu olabilir.

Andreas Steno Larsen ve  Jan von Gerich tarafından kaleme alınan inceleme, Covid-19 şokunun dünya ekonomisine etkisinin daha önce öngörülenden daha mütevazı kalacağını ileri sürüyor. Aşının keşfi ve korona vakalarında yükselişe rağmen büyümenin sürmesi halinde, ABD getiri eğrisinin eğiminin de dikeyleşeceği, yani uzun vadeli faizlerle kısa vadeler arasındaki makasın genişleyeceği öngörülüyor.

Para Analiz’in aktardığına göre, Nordea Euro/doların  yıl içinde 1.25’i aşmasının mümkün olduğunu kaydederken, 2021 tahmini de 1.26.

Global durgunluğun şiddetini kaybetmesi sonucu “güvenli liman” dolara talep düşerken, Fed’in tonla para basması ve (TCMB hariç) her isteyene dolar swap hattı açması dolar arzında tarihi boyutlarda genişlemeye yol açtı. Bu süre zarfında, AMB daha mütevazi parasal genişleme yöntemlerine başvurunca, dolar-Euro arasında arz-talep dengesizliği oluştu.

Yazarlar açısından en önemli soru, AMB’nın 1.20’nin üstünde Euro/dolar paritesinin ekonomik hedefleri açısından nasıl değerlendireceği. Geçmiş yıllarda Euro/dolar 1.20’ye dayandığında AMB sözlü müdahale yoluyla Euro’yu zayıflatmaya girişmişti.

Euro’da henüz AB’nin Euro750 milyar Ortak Borçlanma ve Harcama Paketi fiyatlanmadı. Bu paket Euro-bölgesi ekonomilerinin bir kez daha yavaşlamasına karşı sigorta mahiyetinde. İlerleyen aylarda yatırımcılar Paket’in Euro için de bir “put opsiyonu” yani gerilemesine engel teşkil ettiğini görebilir.

Yazarlar doların İngiliz Pound’u ve İskandinav para birimleri karşısında da zemin kaybetmesini bekliyor, fakat Gelişmekte Olan Ülke FX hakkında kanaat beyan etmiyor.

Öte yanda, Fed ve AMB tahvil (DİBS) getirilerini düşük tutmak için birbiriyle yarışıyor. Dolardan kaçışın bir nedeni de, ABD’de enflasyon beklentileri sürekli yükselirken,  nominal DİBS  getirileri sabit kaldı. Yani, reel dolar getirisi düştü.

Ancak, Merkez Bankaları uzun vadeli getirileri şartsız baskılama gücüne sahip değil. ABD ve dünyada toparlanmanın sürmesi halinde, bütçe açıkları göze batacak ve getiri eğrisi dikleşecek, yani uzun vadeli faizler yükselecek. Nordea 2021 sonunda 10 yıllık Bund için yüzde 0.2, ABD DİBS için yüzde 1.2 getiri hedefi veriyor.

Bu oranların tahvil evreninde sarsıcı bir ayı pazarı anlamına geldiği ve Türkiye de dahil düşük kredi notlu ülkelerin dış borçlanma faizlerini gözle görülür şekilde artıracağını kaydedelim.

Exit mobile version