Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gençler ekonomiye dair kaygı duyuyor, gelecek planlarından vazgeçiyor

Gençler ekonomiye dair kaygı duyuyor, gelecek planlarından vazgeçiyor

Mete Kağan YILDIRIM
İstanbul

Ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk lirasındaki erime kalıcılaşırken gençler ya hayallerinden vazgeçiyor ya da umutsuzluk girdabında savruluyor. Gençler ekonomik olarak Türkiye’nin büyük bir krizde olduğunu düşünürken işsizlik en çok gençleri vuruyor. Hükümete ise tepki var.

Ekonomiyi İstanbul Avcılar’da gençlerle konuştuk. Gençlerin hepsinin ortak probleminin işsizlik ve gelecek kaygısı olduğu göze çarpıyor.

GENÇLER HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

Neredeyse her genç gelecekte ne olacağını değil nasıl para kazanacağını düşünür duruma gelmiş. Ekonomik sıkıntıları işaret eden gençler hayallerinden vazgeçtiklerini söyledi. Onlardan biri de bu sene liseden üniversiteye geçecek bir genç, kurdaki yüksek artışlar yurt dışına çıkma planlarını altüst etmiş. “Avro 5 lira civarındayken 5 bin liraya çıkabilirdik” diyor, “Şimdi 8 küsur lira oldu 8 bin 600 liraya nasıl çıkayım?”

Doların söylenenin aksine vatandaşı etkilediğine ilişkin ise, “Her şeyi dışarıdan alıyoruz. İhracat olmuyor, ithal olan da pahalı geliyor. Her şeye iki katı vergi veriyoruz” diyor.

“Nasıl para kazanabilirim?” kaygısıyla meslek seçimi yaptıklarını söyleyen iki lise öğrencisiyle konuşuyoruz. “Fizik bölümü seçecektik ama artık profesörler iyi kazanmıyor. Yazılım okumak istiyorum” diyor biri. Erdoğan’ın “buzdolabı” hesabına ilişkin, “Eğer buzdolabı ile ekonomi düzeliyorsa vatandaşa daha fazla buzdolabı alsınlar ekonomi düzelsin. Ekonomi hiç de iyi değil. Bu dışarıdan da görünüyor zaten” diye konuşuyor.

Kurun yükselişinin vatandaşı zor duruma soktuğunu söyleyen lise öğrencisi gençler, “’Ekonomi iyiye gidiyor’ demekle ekonomi iyi olmuyor. Eğitime yatırım yapılması lazım, ürettiğimiz tek bir şey bile yok” diyor.

ALANINDA İŞ BULAMAMAK EN BÜYÜK SORUNLARDAN

Konuştuğumuz lise öğrencisi gençlerin umudu yazılım okuyup para kazanmakken meslek liseli bilişim ve bilgisayar bölümü mezunu iki genç ise yazılımdan da umudunu kesmiş: Ben meslek lisesinden bilişim çıkışlı öğrenciyim, yazılım yapmayı, yazılım dilini biliyorum. ‘Yazılım geleceğin mesleği’ deniyor ama yazılım mühendisleri bile nasıl iş bulacağım diye düşünüyor. Yabancı dil bilenler bile iş bulamıyor.

İşsizliğe ve kaygılarına sebep olarak ekonomiyi işaret eden meslek liseli öğrenciler, “Gezmeyi ve yemeyi seviyorum ama artık yapamıyorum. Teknolojik aletler zaten çok pahalı, alamıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

İmam hatip lisesi mezunu öğrencinin ise umudu 2023 ve sonrası… Halihazırda bir ekonomik kriz ile karşı karşıya olduklarını kabul eden imam hatip lisesi mezunu genç, “Bana göre şu an ekonomi gerçekten kötü durumda, doların yükselmesi halkı kötü yönde etkiliyor. Her devletin kötü zamanları oluyor kötü karşılamamak gerekir” diyor.

Liseden sonra tercih yaptığını fakat yerleşemediğini söyleyen genç “İş bulamıyorum. Asgari ücret ile geçinmek gerçekten zor ama sabretmek gerek” diyor. Kötü gidişatın 2023’e kadar düzeleceğini söyleyen gencin hayalleri de 2023 sonrasına kalmış.

Reklam

Exit mobile version