Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eski Alman Büyükelçi: Erdoğan Neoosmanlıcı bir zihniyete sahip

[Almanya’nın eski Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye Osmanlı İmparatorluğu’nun rolünü biçtiğini ve Erdoğan’ın “Neoosmanlıcı zihniyete sahip olduğunu” söyledi. Eski büyükelçi Martin Erdmann’a göre bu uygulamada mümkün değil.

Alman Deutschlandfunk radyosuna konuşan Martin Erdmann, Türkiye’de adalet sisteminde, basın özgürlüğü konusunda ve dış politikada yaşanan gelişmeleri “rahatsızlık verici” olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini belirten Erdmann, Türkiye’de bir kesimin, tam üyelik müzakerelerini, ülkede reformları dışarıdan teşvik edici bir mekanizma olarak gördüğünü ve bu açıdan bir umut olarak algıladığını söyledi.

Erdmann, “Aşırı derecede belirsizliklerle dolu bir bölgede, Türkiye’nin bir istikrar faktörü olması hem Avrupa’nın, hem de Almanya’nın çıkarlarınadır” dedi.

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararını “tuhaf” olarak nitelendiren Erdmann, “Türkiye gibi egemen bir ülkenin yönetimi böyle bir karar alırken, görüşmeleri uluslararası mecraya taşıması daha akıllıca olurdu” değerlendirmesinde bulundu. Erdmann, uluslararası toplumun dünya kültür mirası olarak tanımladığı bir yapı ile ilgili tek başına karar almanın iyi bir sonuç vermeyeceğini ifade etti.

Türkiye’de beş yıl boyunca görev yapan Erdmann geçtiğimiz ay Ankara’dan ayrılarak görevini Büyükelçi Jürgen Schulz’a devretmişti.

Exit mobile version