Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“En işlek caddelerde dükkanlar onar onar kapanıyor”

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in en işlek caddelerinde kapanan dükkan ve işyerlerini gezerek, ‘Kepenk indiren esnaf’ raporu hazırladı.

“Türkiye’de ekonomideki kötü gidişata, pandemi sonrasında yaşanan kriz de eklenince müşteri ve satışlarda rekor düşüşleri gören esnaf kepenk indirmeye başladı” diyen Çakırözer Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nu verilerini paylaşarak, 7 bin 222 esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Çakırözer, esnafın kredi, vergi ve prim borçlarının faizsiz ertelenmesi, esnafa kira desteği verilmesi ve esnafın elektrik, doğalgaz gibi giderlerine devlet desteği sağlanmasını istedi.

Eskişehir’in en işlek caddelerinde 24 tane boş satılık ya da kiralık işyeri sayan Çakırözer, normalleşme adımlarıyla birlikte yeniden hizmet vermeye başlayan esnafın şimdi de yeterli satışı yapamadığı ve hükümetten istediği desteği alamadığı için kepenk indirmek zorunda kaldığını belirtti.

“Sadece Eskişehir’de değil”

Çakırözer raporunda şöyle yazdı:

“Bir zamanlar dükkan bulmanın zor olduğu, astronomik hava paraları istenen en işlek, ticaretin en yoğun olduğu ana caddelerimizin hemen hemen her birinde onlarca iş yere ya satılık ya da kiralık. Eskişehir’in sadece kent merkezinde yüzlerce kepenk indirmiş boş dükkan var.

“Esnafımızın ihtiyacı olan acil destek bir an önce sağlanmazsa bu sayıların daha da yükselmesinden kaygı duyuyorum.

“Kentin merkezinde yüzlerce dükkan kepenk indirmiş durumda. Esnaf çok büyük dar boğazda. Sadece Eskişehir’imizde değil Türkiye’nin dört bir yanında iş yapamayan esnaf kepenk indirmiş durumda.

Ortaya çıkan rakamların hem Eskişehir hem de ülke adına kaygı verici olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Esnaf gerçekten zor durumda. Satış yapamıyor. 65 yaş kısıtlaması nedeni ile bu yaş grubundaki esnafımız da zarara girdi. Büyük işletmelerin çoğu boş. En işlek caddelerin üzerlerindeki iş yerlerinde bile müşteri gitmiyor, esnaf satış yapamıyor. Esnafımızın ihtiyacı olan acil destek bir an önce sağlanmazsa bu sayıların daha da yükselmesinden kaygı duyuyorum” diye konuştu.

Şen: Ayakta duramıyoruz

Çakırözer, Eskişehir Seyyar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Sefa Şen ile kepenk indiren küçük esnafı da dinledi.

Şen bu ziyaretlerde yaptığı açıklamada, “Esnafımızda artık ‘bıçak kemiğe dayandı’ diyerek dükkanlarını kapamaya başladı. Ana caddelerdeki dükkanların haricinde ara sokaklarda da esnaf yavaş yavaş yaptığı ticarete terk etti. Hükümetin verdiği krediler esnafa can suyu olmadı. Küçük esnaf için ciddi önlemler alınarak ayakta durmamız sağlanmalı. Esnafın temel direği küçük esnaf göçerse memlekette ciddi anlamda sıkıntılar yaşanabilir. Nasıl bilim kurulu oluşturulduysa küçük esnafın da dertlerine çare oluşturabilecek bir kurul oluşturularak bu sorunlar masaya yatırılmalı” dedi.

Pandeminin yeniden yayılabileceğinin konuşulduğuna da dikkat çeken Şen, “Ciddi tedbirler alınmazsa küçük esnafımız daha çok etkilenecek. Bugüne kadar yaşanan kapanmalar kat kat artacak” ifadelerini kullandı.

“Esnafa acil destek paketi çıkartılmalı”

Çakırözer, daha fazla esnafın kepenk indirmemesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

    • Küçük esnaf için, esnaf temsilcileri ile bir araya gelinmeli ‘esnaf için acil destek paketi’ açıklanmalı.
    • Esnafın vergi ödemeleri, SSK primleri ve bağkur ödemeleri en az bir yıl faizsiz ertelenmeli, borçlar uzun vadede yapılandırılmalı.
    • Esnafın kira, doğalgaz, elektrik gibi ödemelerine devlet destek sağlamalı.
    • Esnafın kredi kullanımlarının önü açılmalı.
    • Bankalar esnafın kredi kartlı satışları üzerinden aldıkları ‘pos komisyonlarında’ indirime gitmeli.
    • Damga vergisi muafiyetine gidilmeli.
    • Kira sözleşmesi sona eren işyerlerinin kira artışlarına sınırlama getirilmeli.
    • Meslek odaları ve Ticaret Odalarına ödenen aidatlarda devlet desteği sağlanmalı.
    • Ticari araç kullanarak geçimini sağlayan küçük esnafın ticari araçları ile ilgili zorunlu trafik sigortası ve kasko ödemelerine devlet desteği sağlanmalı.
Exit mobile version