Ekonomistler Prof. Ahmet Şahinöz ve Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müjde” olarak duyurduğu doğal gazın ekonomiye etkisinin olmayacağını söyledi. Ekonomiye psikolojik bir etkisi olacağını belirten Şahinöz, “Döviz kurları başta olmak üzere diğer alanlar üzerinde çok radikal bir değişiklik yapmaz” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan, “Karadeniz’de doğal gaz keşfi”ni “müjde” olarak açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Allbayrak, “Cari açık defteri kapanıyor Türkiye’de yeni dönem başlıyor” açıklaması yaptı. Siyasetin de gündeminde olan doğal gaz ile ilgili Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Ulusoy Mezopotamya Ajansına (MA) konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, doğal gaz müjdesinin ülke ekonomisine sadece kısmi psikolojik etki dışında bir faydasının olmayacağını ifade ederek şunları söyledi: “Ama döviz kurları başta olmak üzere diğer alanlar üzerinde çok radikal bir değişiklik yapmaz. Kısmen bir psikolojik etki yapar. Bu işin birinci yönü. Diğer yönü ise, uzmanlar bulunan doğal gazın, çıkarılması, üretilmesi ve işlenmesi sürecinin en az 5 yılda olacağını söylüyor. Yani bugün bulunan doğal gaz; hemen bugün Ayşe teyzenin faturasına yansımayacaktır. Söylemek istediğim, beş yıl sonra enerjide kısmi bir rahatlatma olabilir. Ama ne yazık ki başka alanlar üzerinde olumlu bir etki yapacağını söyleyemiyorum.”
“CARİ AÇIK SORUNU HEP VAR OLACAKTIR”
Bakan Allbayrak’ın ileri sürdüğü “Cari açık konusu gündemimizden çıkacak” söyleminin gerçekle uyuşmadığını vurgulayan Şahinöz, “Türkiye’nin cari açık sorunu sadece enerjiyle alakalı değildir” diyerek cari açık sorununun temelinde ekonomideki yapısal sorunların olduğunu hatırlattı. Şahinöz, “Ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye’de cari açık sorunu hep olacaktır” dedi.
“CARİ AÇIĞIN ENERJİ FATURASIYLA İLGİSİ YOK”
Prof. Dr. Veysel Ulusoy da uzun yıllara yayılmış 30-40 milyar dolarlık bir brüt rezervin ekonomiye olumlu etkisini beklemediğini dile getirdi. Ulusoy, şöyle devam etti: “Türkiye’nin son iki yılda küçülme ya da büyümemeden dolayı kaybı yaklaşık 80 milyar dolar. Yine turizmde gelir kaybı sadece bu yıl 20-35 milyar dolar iken, uzun yıllara sarih 30-40 milyar dolarlık brüt rezervin ekonomiye ilaç olmasını beklememek gerekir.” Ulusoy, ayrıca cari açık meselesinin çoğu zaman enerji faturasıyla ilgisinin olmadığını belirterek, “Özellikle de bizim gibi ülkelerde. Enerji faturası yükseldikçe, büyümeye verdiği katkı fatura maliyetinin çok üstünde olmaktadır” yorumu yaptı. (HABER MERKEZİ)
Reklam