Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünya basınında Türkiye’nin doğal gaz keşfi yorumu: Olumlu ama oyun değiştirici değil

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum” diyerek duyurduğu Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğu haberi, dış basında temkinli karşılandı.

FORBES VE WASHINGTON POST: OLUMLU AMA OYUN DEĞİŞTİRİCİ DEĞİL

Türkiye Karadeniz açıklarında büyük doğal gaz rezervi keşfetti’ başlığıyla veren Washington Post, Commerzbank Döviz Araştırma Başkanı Ulrich Leuchtmann’ın yorumlarına yer verdi. Leuchtmann, keşfin Türkiye için olumlu bir haber olduğunu söyledi ancak daha önceki raporların önümüzdeki yirmi yıl boyunca Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayacağını öne sürmesinin ardından “bazılarının beklediği gibi oyun değiştirici değil” dedi. Ayrıca, yeni bir keşiften gaz çıkarmanın genellikle on yıl sürdüğünü ve yatırımcıların, bulgunun Türkiye’nin cari açığını ortadan kaldıracağı iddiasına şüpheyle yaklaştığını belirtti.

Leuchtmann, ‘’Keşif önemli olsa da Doğu Akdeniz’deki diğer keşiflerden daha küçük. Bu, 850 milyar metreküp veya 30 trilyon metreküp doğal gaz tuttuğu tahmin edilen, Akdeniz’de keşfedilen en büyüklerinden biri olan Mısır’ın Zohr sahasının yalnızca üçte biri’’ ifadesini kullandı.

Forbes da Erdoğan’ın “oyun değiştirici olma” iddiasına gönderme yaptı: “Sektör analistleri, doğal gaz miktarının dikkate değer olduğunu, ancak Türkiye’nin mali durumunu önemli ölçüde değiştirecek veya onu bölgesel bir enerji merkezine dönüştürecek bir “oyun değiştirici” olmadığını söylediler”.

BLOOMBERG: NE KADAR ÜRETİM YAPILABİLECEĞİ HENÜZ NET DEĞİL

“Erdoğan Karadeniz’in bugüne kadarki en büyük doğal gaz keşfini açıkladı” başlığı ile haberi veren Bloomberg, Çek yatırım bankası Wood & Company’nin petrol ve gaz kıdemli analisti Jonathan Lamb’ın değerlendirmelerine yer verdi. “Şu an soru, bu gazın ne kadarının geri kazanılabilir olduğu” diyen Lamb şöyle devam etti: “Bu henüz net değil. Pazarın gerçekten bilmek istediği şey, yılda ne kadar üretebilecekleri, ancak henüz bunu söyleyebilecek durumda olduklarını sanmıyorum.”

Bloomberg’ün görüşüne yer verdiği bir diğer isim de BlueBay Varlık Yönetimi LLP’de stratejist olarak görev yapan Timothy Ash’ti. Ash, “35-50 milyar dolarlık yıllık enerji ithalat faturası göz önüne alındığında, Türkiye’nin oyun değiştirici olmak için büyük bir şeye ihtiyacı var” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Reklam

Exit mobile version