Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Şırnak salgının merkezi oldu”

n

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bölgedeki COVID-19 salgınındaki vaka artışlarına ilişkin ortak  açıklama yaptılar.

Sağlık Bakanlığı’nın duyurduğu günlük salgın verileri ile hastanedeki mevcut durum arasında çelişki olduğu belirtilen açıklamada özetle şöyle denildi:

“Her gün yayınlanan salgın tablolarında, virüsün yayılımının düşük olduğu, bu konuda devletin başarı elde ettiğine dair veriler paylaşılmaktadır.

Bu veriler özellikle de bölgemizde ki hasta sayısının çoğalması, hastane servislerinde yatacak yatağın bulunmaması, neredeyse her mahallede karantina uygulamalarına bakıldığında gerçekle örtüşmeyeceği görülecektir.

“Rehavete kapılmamalıyız”

Bu verilerin paylaşılması ve alınan önlemlerin gevşetilmesi toplumu rehavete itmiş ve daha büyük dalgaların geleceği zeminini yaratmıştır. Bundan dolayı yine sorumsuzluk örneği sergileyen devletin bu tutumuna karşı bizler halk olarak rehavete kapılmadan, gereken önlemleri almaya devam etmeliyiz.

Umre dönüşleri, büyükşehirlerden köylere geliş gidişler, taziye, mevlit, düğün vb etkinliklerin serbest bırakılması sonrasında bölgemiz başta Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van ve Şırnak gibi kentlerimiz salgının merkezi durumuna gelmiştir.

Toplumsallaşma da önemli aktiviteler olan taziyeler, düğün, nişan, mevlit, mezarlık ziyaretleri, hasta ziyaretleri, misafir ağırlamaları böylesi bir salgın döneminde ertelenmesi elzem olan etkinliklerin başında gelmektedir.

“Geleneksel ekinliklere ara verilmeli”

Kültürümüzün önemli normları olarak kabul ettiğimiz bu geleneklerimiz virüsün yayılmasını hızlandırmaktadır. Bundan dolayı bizler devletin toplumu bu salgınla baş başa bıraktığı, ölüme terk ettiği böylesi bir dönemde kendi sağlımızı korumak amaçlı bu tür etkinliklere belirli bir süre ara vermeliyiz.

Halkımızın maske takmaya, mesafeye dikkat etmeye ve özellikle el hijyenini doğru şekilde sağlamaya dikkat etme konusunda gereken hassasiyeti göstermesi konusunda gereken duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz.  Bu süreçte devlet ve hükümetten bir beklenti içinde olmak büyük bir yanılgıdır.

“Sağlık çalışanlarının önerilerini dikkate alın”

Diyarbakır Sağlık Platformu, kentin salgın alanında alarm verdiğini bundan dolayı tedbir alınmaması durumunda bayramdan sonra, Diyarbakır’ın İtalya ve İspanya gibi olabileceği ifade etmiştir. Hasta sayısının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu belirten platform, Türkiye genelinde paylaşılan vaka sayılarının üçte birinin bölgemiz illerine ait olduğuna belirtmişlerdir.

Yaklaşan bayrama dikkat çekerek, bayramda tedbirlere uyulmaması durumunda bölge de vaka sayılarında daha fazla artış olacağını kaydetmişlerdir. Bizlerde sağlık platformunun bu çağrılarına bianen halkımızdan daha fazla duyarlılık göstermesini bekliyoruz.

Bundan hareketle kolektif bir ruh ve pratikle bizler bu zor günleri aşacağımıza inanıyoruz. Bu inançla halkımızdan bayram sürecinde sağlık çalışanlarının önerilerini dikkate almalarını rica ediyoruz.

DBP ve DTK bayram süreci ve sonrası ile ilgili önerilerini de şöyle sıraladı: 

Bu süreçte bayram öncesi günlerde çarşı, pazar alışverişlerimizi zorunlu ihtiyaçlarımız dışında yapmamalı; ihtiyaçlarımız halinde ise kalabalık yerlerden uzak kalmalı, mesafemize dikkat edip, maske ve hijyenimize dikkat ederek en kısa zamanda alışverişimizi tamamlamalıyız.

Özellikle bayram öncesi günlerde mezarlıklar kalabalık hale gelebilmektedir. Her ne kadar açık alan olarak görünse de temaslar önlenmeli, mesafeler korunmalı, maske kullanılmalı ve tüm önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Özellikle son süreçteki saldırılara karşı mezarlıklarımıza, değerlerimize sahip çıkarken tedbirleri de uygulamalıyız.

Bayramlaşmamızı mümkünse bu süreçte ertelemeliyiz. Ertelenmeyen bayram ziyaretlerin de ise evlerin balkonları vb açık alanlarda, yaşlılarla mesafeli, kısa süreli ziyaretler yapılmalıdır. Bayram öncesinde ve sonrasında zorunluluk dışında toplu yer değişimlerinden kaçınılmalıdır. Ziyaretler hem virüsün yayılımını hızlandıracak hem de yaşlı yurttaşlarımızı da risk altına sokacaktır.

Kurban bayramı olması sebebiyle de daha özgün riskler oluşmaktadır. Kurban alımı, kesimi ve dağıtımında aileden bir kişi bulunması ve özellikle genç olması riski azaltacaktır. Hayvan pazarları ve kesimhanelerde mesafe ve temas kurallarına dikkat edilmelidir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan yurttaşlar bu ortamlara girmemelidir.

Kalabalık etkinlikler, düğünler, mevlitler, taziyeler son süreçte Kürdistan’da virüsün en çok yayıldığı yerler olmuştur. Bu tehlike geçene kadar bu bir araya gelişler ertelenmelidir. Asıl toplumsal bağ bu süreçte birbirini korumaktan geçmektedir.

Maskenin koruyuculuk yönünden önemi kanıtlanmıştır. Bu nedenle yaz sıcağında zorlasa da halkımız maske kullanımı önem vermelidir, kesinlikle maskesiz çıkılmamalıdır. Maske mutlaka ağzı ve burnu kapatacak şekilde kullanılmadır.

Exit mobile version