Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Belarus’ta polis şiddeti, siyasetin özelliği haline geldi”

Fotoğraf: AA

Belarus’un başkenti Minsk’te bulunan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) temsilcileri, “polisin barışçıl protestoculara korkunç bir şiddet uyguladığına” tanıklık ettiklerini belirterek açıklama yaptı.

Belarus’ta devlet başkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasının ardından protestocular, seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle sokaklara çıktı.

Hükümetin duyurduğu “resmi seçim sonuçları”, resmi olmayan anket sonuçları ve kamuoyu eğiliminin aksine, görevdeki devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun seçimleri ezici farkla kazandığına işaret ediyor.

UAÖ Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Direktörü Marie Struthers konuya ilişkin yaptığı açıklamada, her türlü barışçıl muhalefetin şiddetle bastırıldığı Belarus’ta seçimler sonrasındaki polis şiddetinin, ülkede siyasetin olağan bir özelliği haline geldiğini belirtti.

“Şiddete tanıklık ettik”

Struthers şöyle devam etti:

“Uluslararası Af Örgütü temsilcileri dün gece polisin uyguladığı korkunç şiddete bizzat tanıklık etti. Barışçıl kalabalığa karşı ses bombaları kullanıldı. Gelişigüzel güç kullanımı ve protestolar dışındaki kişilerin bile keyfi olarak gözaltına alınması da bu şiddete dahildi.

“Dehşet verici bir video, bir polis aracının, geniş bir caddede tüm hızıyla bir protestocunun üzerine sürüldüğünü gösteriyor. Bu görüntüler, Belarus polisinin dün geceki eylemlerinin kan dondurucu pervasızlığını ortaya koyuyor ve neden bu kadar çok sayıda Belaruslu’nun değişim talep ettiğini gösteriyor. Dün gece Minsk’te bir protestocunun öldüğü, onlarca kişinin ise ağır yaralandığı doğrulandı.”

“Kapsamlı ve etkin bir soruşturma yürütülmeli”

“Polis, korumakla yükümlü olduğu yasalara aykırı davrandı” diyen Marie Struthers, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Minsk’te ve Belarus’un diğer şehirlerinde barışçıl protestoculara yönelik artan şiddet düzeyini ve yeni saldırıları kınıyoruz. Yetkililer, daha fazla şiddetin ortaya çıkmasını engellemek için ellerinden geleni yapmalıdır. Bunun anlamı, ülkenin uluslararası insan hakları hukuku gereğince sahip olduğu yükümlülüklere uygun bir şekilde, Belarus’taki herkesin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarına saygı gösterilmesidir. Dün geceki dehşet verici olaylara ilişkin kapsamlı ve etkin bir soruşturma yürütülmeli, insan hakları ihlallerinde sorumluluk taşıyan tüm polis memurlarından hesap sorulmalıdır.”

Öte yandan UAÖ, seçimlerin hemen öncesinde siyasi yargılamalarla gözaltına alınan kişiler de dahil tüm barışçıl protestocuların ve siyasi aktivistlerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

(AÖ)

Exit mobile version