Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Belarus’ta muhalif lider Tihanovskaya Litvanya’ya kaçtı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 171 kişinin hayatını kaybettiği şiddetli patlama ile ilgili Lübnan hükumetinin güvenlik uzmanlarınca  geçen ay uyarıldığı ortaya çıktı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, geçen hafta meydana gelen patlama ile ilgili son verileri kamuoyu ile paylaştı. Hasan, ölü sayısının 171’e ulaştığı ve 40’a yakın kişinin de kayıp olduğu bilgisini verdi.

Hasan, yaralılardan 120’sinin yoğun bakımdaki tedavilerinin sürdüğünü ve  bin 500 yaralının da özel tedavi gördüğünü belirtti.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin sayısının kayıplarla birlikte 200’ü aşacağını ifade etmişti. Patlamada yaklaşık 6 bin kişi de yaralanmıştı.

8 BİN BİNADA HASAR OLUŞTU

Lübnan Yüksek Afet Konseyi Başkanı Muhammed Hayr, Beyrut Limanı’ndaki patlama sonucu 50’si tarihi, 8 bin binada hasar oluştuğunu söyledi.

Hasar tespit çalışmalarının henüz tamamlanmadığını ifade eden Hayr, binalardaki hasarın boyutunun limana yakınlıkları ölçüsünde değiştiğini dile getirdi.

LİMAN YENİDEN FAALİYETE HAZIRLANIYOR

Bu arada Beyrut Limanı’nda yeniden faaliyetlerin başlaması için yolların temizlendiği ve gümrük ofislerinin oluşturulduğu bildirildi. Lübnan basınında yer alan haberlerde yarın itibariyle çalışmaların başlayabileceği kaydedildi.

Beyrut Limanı’ndaki konteyner istasyonunun hizmete girmesi çalışmaları kapsamında önceki gün 2 vincin yeniden çalışmaya başladığı açıklanmıştı.

GÜVENLİK UZMANLARI HÜKUMETİ UYARMIŞ

Öte yandan Lübnan’da güvenlik yetkililerinin cumhurbaşkanı ve başbakanı, Beyrut Limanı’nda depolanan 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması halinde başkenti yerle bir edebileceği konusunda uyardığı ortaya çıktı.

Reuters haber ajansının verdiği bilgilere göre, güvenlik uzmanları Temmuz ayında Lübnan Hükumetini Beyrut limanında olası bir patlamanın etkilerine karşı uyardı. Söz konusu uyarıda geçen hafta infilak eden ve kentte büyük yıkıma yol açan 2 bin 750 ton amonyum nitratın varlığına da yer verildi.

Habere göre, güvenlik uzmanları uyarıyı Lübnan Başbakanı Hasan Diab ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a iletti.

BEYRUT LİMANINDAKİ PATLAMA

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan şiddetli bir patlama meydana gelmişti. Patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı’ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat yol açmıştı. Patlamanın ardından başlayan hükumet karşıtı gösteriler sonrası Hasan Diab hükumeti dün istifa etti.

Exit mobile version