Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Arap basınına göre Libya’daki ateşkes Mısır’a ödül, Türkiye’ye darbe

Arapça basın gündeminde, Libya’da Libya Ulusal Ordusu ile Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki ateşkes ilanı ile ABD’nin İran’a yaptırımları öne çıkıyor.

Hawarnews’in aktardığına göre El Beyan gazetesi, Libya’daki gelişmelere ilişkin haberinde, “Libya’da Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve General Halife Hafter arasında yapılan ateşkes anlaşması ve Mart ayında yapılacak olan parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın planlarını yenilgiye uğratacaktır” görüşüne yer verdi.

Haberde, “Her iki taraf Sirte ve Cufra’nın silahtan arındırılmış bölgeler olması gerektiğini belirtti ve nihai amacın Libya topraklarında tam egemenliği yeniden tesis etmenin yanında yabancı güçler ve paralı askerlerin ülkeden ayrılması olduğunu dile getirdi” ifadesi kullanıldı.

Haberin devamında, “Her iki taraftan yapılan açıklamaya göre, ateşkes aynı zamanda petrolün dış pazarlara ihracatını sağlayacak. Ancak petrol gelirleri, siyasi bir çözüm bulunana kadar Libya Dış Bankası nezdindeki Ulusal Petrol Kurumu özel hesabına yatırılacak. Bu aynı zamanda yasadışı milislere, çetelere ve teröristlere maddi desteği engelleyecektir” yorumu yapıldı.

Tunuslu gazeteci Muna Al Mahroqi, El Arap gazetesinde anlaşmanın uygulanmasına ilişkin şüphelerini anlattığı makalesinde, “Libya’daki taraflar arasında imzalanan anlaşmanın detayları hakkındaki anlaşmazlıklar, anlaşmanın uygulanmaması konusunda şüpheler yaratıyor” diye belirtti.

Makalede, “Libya’da her iki taraf arasında petrol gelirleri ile Sirte ve Cufra’nın silahsızlandırılmsına ilişkin görüş ayrılıkları var. Sirte ve Cufra’daki gelişmelerin ateşkese engel olabileceği endişeleri var” dendi.

ABD’nin İran’a karşı uluslararası ambargoların geri getirilmesi için snapback mekanizmasını aktifleştirmesi kararına yer veren Şarkul Avsat gazetesi ise, “ABD, 2231 sayılı karar ile ‘Snapback’ mekanizmasını aktifleştirdi.  Bu, tarafların nükleer anlaşmaya katılmayı reddetmesinin ardından Güvenlik Konseyi’nde bir bölünmeye yol açtı” aktarımında bulundu.

Exit mobile version