Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

8 yıl sonra kullanılabilecek 5 milyara mal olacak

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de doğal gaz bulunmasıyla ilgili müjdesi piyasalarda olumsuz yankılandı. 7,23 TL olan dolar kuru, dakikalar içinde 7,33 TL’ye yükselirken, PETKİM ve TÜPRAŞ gibi enerji hisseleri çakıldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “müjde” açıklaması beklentileri karşılamadı. Erdoğan’ın Karadeniz’de 320 milyar metreküp büyüklüğünde doğal gaz rezervi bulunduğunu açıklaması piyasalarda olumsuz algılandı. Açıklamanın ardından dolar fırladı.

6 YILLIK GAZ İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK

Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulundu. Bu miktar Türkiye’nin 6 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte. Uzmanlara göre kaynağın çıkarılıp işlenmesi ve tüketime hazır hale getirilmesi 8-9 yıl gerekiyor. Zonguldak Ereğli’sinin açıklarında bulunan bölge karadan yaklaşık 150 km uzakta. Çıkarılacak doğal gazın karaya getirilmesi için yapılacak yatırım tutarı da eklendiğinde çıkarılacak rezervin en az 4-5 milyar dolarlık yatırım gerekiyor.

MÜJDE BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

2 gündür oluşturulan beklenti açıklanacak müjdenin çok daha büyük olduğu yönündeydi. Beklenti karşılanmayınca piyasa, habere olumsuz tepki verdi. Erdoğan’ın müjdeyi duyurduğu esnada 7,23 TL olan dolar kuru, dakikalar içinde 7,33 TL’ye yükseldi. Çarşamba günü PETKİM ve TÜPRAŞ gibi enerji hisseleri yüzde 10 kadar değer kazanmıştı. Müjdenin bekleneni oluşturmaması üzerine hisseler çakıldı. Gün içinde yüzde 7 değer kaybettiler.

TÜRKİYE SIRALAMAYA DAHİ GİREMEDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Türkiye’nin bulduğu 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi ile lig atlayacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Türkiye 320 milyar mekreküp doğal gaz ile sıralamaya dahi giremedi. Ülkelerin buldukları ve şu an işlettikleri doğal gaz rezervleri şöyle:

– Rusya: 50,3 trilyon metreküp
– İran: 33,9 trilyon metreküp
– Katar: 23,8 trilyon metreküp
– ABD: 14,3 trilyon metreküp
– Türkmenistan: 12,2 trilyon metreküp
– Suudi Arabistan: 9,4 trilyon metreküp
– BAE: 6,1 trilyon metreküp
– Nijerya: 5,8 trilyon metreküp
– Venezuela: 5,6 trilyon metreküp

Exit mobile version