Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Suriye’ye gönderilen sınır ötesi uluslararası yardımlara imkan tanıyan mekanizmayı Rusya ve Çin veto etti.
2019’da ikisi Türkiye’den olmak üzere Suriye’ye yardımların yapıldığı dört sınır kapısı, Rusya ve Çin’in vetosuyla ikiye indirilmişti.
Beşar Esad rejiminin en büyük destekçisi olan Rusya, bu sonuçla BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili alınan kararlarda 15’inci kez veto hakkını kullanmış oldu.
10 Temmuz’da görev süresi dolacak olan mekanizmanın karar tasarısını Almanya ve Belçika konseye sunmuştu. Çin ve Rusya’ya karşı BMGK üyesi diğer 11 ülkeyse Suriye’ye yapılması istenen yardımlara onay verdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü BM Ofisi Başkanı Sherine Tadros, yaklaşık 3 milyon Suriyeliye ulaşan söz konusu yardımların elzem olduğunu belirterek, “Sınır ötesi yardımların önemini daha başka nasıl izah edebiliriz. Sınır kapıları açık kalmalı. Bu yardımlar birçok Suriyeli için, beslenebilmek ya da aç kalmak arasında gidip gelmek demek” diye konuştu.
Rusya, daha önce de BM liderliğinde ‘savaşan tarafların, sağlık merkezleri ile insani yardım çalışmalarını hedef almalarının önlenmesini amaçlayan’ gönüllü koruma programından ayrıldığını duyurmuştu.
Öte yandan Rusya, Suriye’ye sadece Babülhava Sınır Kapısı’ndan 6 ay boyunca BM yardımlarının yapılmasını öneren kendi karşı tasarısını oylamaya sunacağını açıkladı.
Rusya ve Çin yardım noktalarını 4’ten 2’ye indirdi
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Suriye’ye, mevcut BMGK kararı doğrultusunda Türkiye üzerindeki iki sınır kapısı olan Öncüpınar karşısındaki Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Babülhava’dan ocak ayından beri 8 bin 468 yardım konvoyu göndermişti.
Suriye ve Ürdün arasındaki er-Remse ve Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapıları da yardımların girişine kapatılmıştı.