Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye Ayasofya için İsviçreli şirkete yüklü tazminat ödemek zorunda kalabilir

Danıştay’ın verdiği kararla cami olarak ibadete açılmasının önündeki engeller kaldırılan Ayasofya’nın, 2 yıl önce müze olarak 9 yıllığına İsviçreli SICPA’ya kiralandığı ortaya çıktı.

Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki 54 müze ve ören yerinin, 2 yıl önce, 9 yıl boyunca işletmesi için yapılan ihaleyi 3.9 milyar dolarlık teklifle İsviçreli SICPA şirketi kazanmıştı.

EN ÇOK KAZANDIRAN AYASOFYA

Ayasofya’ya yabancı turistlerin giriş ücreti geçtiğimiz aylarda yapılan zamla 100 TL’ye çıktı. Müzenin yıllık cirosunun bu zam sonrasında 400 milyon TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyordu. Şirketin işletim hakkını aldığı Ayasofya, turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor. İsviçreli şirketin Danıştay’ın verdiği karar karşısındaki tepkisi merak konusu oldu.

YÜKLÜ TAZMİNAT ÖDENECEK

Ekonomist Cem Başlevent, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, devletin sözleşme süresinden önce kapanan Atatürk Havalimanı gibi Ayasofya’da da tazminat ödeyeceğini iddia etti.

İktidar kapatılan Atatürk Havalimanının işletim hakkı elinde bulunan TAV’a yaklaşık 400 milyon avro tazminat ödemişti. Ayasofya için de İsviçreli şirkete tazminat ödenip ödenmeyeceği ilerleyen günlerde belli olacak.

Öte yandan, Erdoğan’ın eski danışmanı, işadamı Cüneyd Zapsu’nun şirketlerinde yöneticilik yapan Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu, SICPA’nın Türkiye’de kurduğu SICPA Turkey adlı şirketi satın almak için Rekabet Kurumu’na başvurmuştu.

Exit mobile version