Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ: RTÜK kendini mahkeme yerine koydu

RTÜK’ün Tele1’e verdiği 5 günlük karartma kararı televizyona tebliğ edildi. Tele1 TV avukatları Bölge İdare Mahkemesine durdurma için itiraz ederken, itirazlar kabul edilmezse çarşambayı perşembeye bağlayan gece Tele1’in ekranı karartılacak.

Evrensel’e konuşan Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tebligattan sonra 5 günlük süre verildiğini belirterek “Elektronik Haberleşme Tebliğ Sisteminin getirdiği bir hak olduğunu söylediler ve Tele1’e verilen en ağır yaptırım ve cezalardan biri olduğu için böyle bir özel hakkımız varmış. Yoksa dün gece kapatıyor olmamız gerekiyordu” dedi.

“25 YILDA VERİLEN EN AĞIR CEZA”

Yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurduklarını da belirten Yanardağ “Çarşambaya kadar süremiz var. Bu nedenle mahkeme pazartesi ya da salı günü sonuçlandıracak bunu. Çünkü telafisi imkansız sonuçlar yaratıyor ve geri dönüşü yok” diye konuştu.

Anayasa tarafından teminat alınan ifade özgürlüğünün RTÜK tarafından çiğnendiğini, RTÜK’ün kendini mahkeme yerine koyduğunu ve idari bir yaptırım uyguladığını aktaran Yanardağ “Sadece para cezası değildi bu. Ekran karartma olarak verilen ceza televizyonu tamamen kapatıyor. Ve hiçbir yayın yapamıyorsunuz. Bu 25 yılda verilen en ağır ceza” dedi.

Yanardağ şöyle devam etti: “Tele1’e karşı siyasal bir tutum içindeler. RTÜK tarafsızlığını tümüyle yitirmiş bir kurumdur, siyasallaşmıştır. Siyasi partilerin, kontenjanlarına göre, temsilci bulundurdukları bir kurumdur. Zaten Tele1’e verilen ceza oy birliği ile değil, oy çokluğuyla verilmiş bir karar. AKP ve MHP üyelerinin kararlarıyla verilmiş bir karar.”

DİYANET VE ABDÜLHAMİT ELEŞTİRİLERİ

Yanardağ cezayı “AKP iktidarının ülkeyi teslim almak için başlattığı operasyonun bir parçası” olarak gördüğünü söylerken bu cezanın Tele1’e verilmesinin iki nedeni olduğunu düşünüyor ve şöyle devam ediyor: “Birincisi sisteminin merkezine yerleştirilmeye çalışılan Diyanet eleştirisi… Diyanet kamusal yaşamın merkezine yerleştirilmeye çalışılıyor ve tüm kamusal hayatın belirleyici unsuru haline getiriliyor. Biz bir dizi programda bunu eleştirdik ve tüm kamuyu uyarmaya çalıştık. Diyanet İşleri Başkanlığı, Emevi ideolojisi diyebileceğimiz bir anlayışı din diye dayatmaya kalkıyor. Hem özel hem de kamusal hayatı buna göre düzenlemeye çalışıyor. Bilim Kuruluna bile Diyanetten temsilciler alınmaya başlandı. Dünyanın hiçbir yerinde yok böyle bir uygulama.

Diğer bir sebep de Abdülhamit eleştirisidir. Abdülhamit yeni bir kurucu ata olarak cumhuriyet ve Mustafa Kemal’in karşısına çıkarılmaya çalışılıyor. Tarihimizde dinci despotik bir rejim olarak bilinen ve ağır baskı uygulanan bu dönem; tersine çevirip yeni bir kurucu ata yaratılarak karşımıza çıkarılmaya çalışılıyor. Buna yönelttiğimiz eleştiri de çok rahatsız etmiş durumda. RTÜK başkanı gecenin 3’ünde bir tweet atarak inceleme başlatıldığını söyledi. Önceden kendisine verilen bir talimat doğrultusunda kendi tutumunu ilan ettiği düşünülüyor.”

BÖLGE İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURULDU

Tele1 TV’nin avukatları RTÜK’ün verdiği beş günlük karartma kararını durdurmak için itiraz dilekçesini yazarak bölge idare mahkemesine başvurdu. Avukatlar RTÜK kararına karşı mahkemenin vereceği kararı bekliyor. Bölge idare mahkemesi aksi yönde karar almazsa kanal çarşambayı perşembeye bağlayan gece beş gün süre karartılacak.

Kanalda İlahiyatçı Cemil Kılıç; 30 Nisan tarihinde ana haberde ve 24 Mayıs tarihinde Karanlıktan Aydınlığa programında Diyanetle ilgili görüşlerini açıklamıştı. RTÜK, Diyanetin başvurusu üzerine toplanarak kanala yayın durdurma kararı vermişti. RTÜK’ün Tele1’e verdiği ceza 25 yıldır hiçbir kanala verilmedi. Ayrıca verilen karar Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş taahhütlerine de uymuyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam

Exit mobile version